Elizabeta Bosanska na starom gradu Ostožac u Cazinu

- Advertisement -

Od momenta kad ga je prošle godine prateći Cazinski maraton impresionirao, počeo je tražiti način da organizira modnu reviju u dvorcu Ostrožac u Cazinu, objašnjava, ali i najavljuje u razgovoru za life.ba svoju reviju „Elizabeta Bosanska“ koja će biti održana 3. avgusta poznati bh. modni dizajner Adnan Haad.

„Fasciniran sam prirodom Krajine. Definitivno nismo ni svjesni u kakvom okruženju živimo. A spontanost i blagost naravi Krajišnika me je oduševila. Zaista uživam provoditi vrijeme tamo i spoznavati sve te ljepote naše domovine. A ideja da se decentralizuje BiH kod mene je odavno prisutna. I sam sam iz jednog malog grada, Maglajlija sam i znam da nije samo Sarajevo Bosna i Hercegovina, kaže Haad.

Da li je teško organizovati jednu takvu reviju u Cazinu?

Kad se hoće sve se može. Dovoljno je da imamo želju, a onda se sve počne slagati samo. Naravno, bez partnera to ne bi bilo moguće. Moji partneri na organizaciji revije su Unsko-sanski Kanton, Grad Cazin, Meggle, kao društveno odgovorna kompanija iz Bihaća, zatim Oaza i Zlatna džezva kao top BH brendovi, ali i sam Cazinski maraton, jer da tu nisam došao prošle godine, nikada ne bih spoznao sve te ljepote.

Poznato nam je da inspiraciju crpite iz perioda Bosanskog kraljevstva. Radili ste reviju na temu Katarine Kosače, a onda Humu. Šta je to što Elizabetu Bosansku razlikuje?

Katarina Kosača je jako dominantan lik u našoj historiji, ali mi uistinu malo toga o njoj sa sigurnošću možemo reći. Mnogo je mitskog u njenom liku. Veže se za sami pad Bosanskog kraljevstva i u njenoj porodici nastaje podjela Bosne po religijama. Huma je spona istoka i zapada. U isto vrijeme je sultanova unuka, sultana Bajezita, ali i unuka Herceg Stjepana. Ona je živa spona dvaju svjetova. Nažalost, o njoj još manje znamo. Nasuprot njima, Elizabeta Bosanska je opipljiv lik. Historijska građa o Elizabeti je sačuvana. Znamo kako je izgledala, kako je živjela. Njena kruna je u muzeju u Zadru, a mnogi njeni lični predmeti u muzejima širom Evrope. Njen dvorac u Mađarskoj je sačuvan i danas je muzej. U saradnji sa Mađarskom ambasadom u BiH uz reviju ćemo pokazati i fotografije dvorca Elizabete Bosanske. Dvorac  Diósgyőr koji se nalazi u Miskolc u Mađarskoj nam je poslao fotografije da oživimo lik Elizabete na samoj reviji. Elizabeta Bosanska, simbol je prestiža Bosanskog kraljevstva u tom vremenu. Elizabeta je stvarna i to je ono sto trebamo spoznati. Trebamo istraživati svoju prošlost, a to je i moja težnja, probuditi interes za istraživanjem.

Zašto je baš Elizabeta Bosanska bitna u ovom trenutku i kakvu to poruku ona nosi danas?

Evropska unija u BiH je upravo u reviji Elizabeta Bosanska prepoznala ideju očuvanja tradicije i kulturnog naslijeđa Evrope i dala podršku reviji i projektu u novembru prošle godine. A zašto Elizabeta? Zato što se danas više nego ikada do sada gubimo u pogledu svog identiteta. Snaga lika Elizabete Bosanske daje nam mogućnost da se osjećamo ponosnim na ono sto je naša domovina bila kroz historiju. Elizabeta je suvremenik kralja Tvrtka, ja vjerujem da mu je bila saveznik i da je čuvala leđa Tvrtku da on moze praviti Bosnu kakva je tada bila. Bosanska princeza, postala je Ugarska i Poljska kraljica i suvereno vladala Evropom. Ona je jedan od najbitnijih ženskih likova kroz historiju u Evropi. Ona priča o snazi bh. žene, nju je puk Ugarske prozvao Bosanskom iako je njeno prezime Kotromanić. Ta spoznaja je bitna jer govori o potrebi glorije, samim time što su svoju kraljicu nazvali Bosanskom. To je spoznaja snage i modernog pogleda na tadašnju Bosnu. A kroz lik Elizabete možemo sagledati našu pripadnost Evropskim narodima i poenta je da moramo biti vraćeni u tu Evropsku porodicu naroda.

PROČITAJTE JOŠ:  Evropska unija otvara vrata: Dajemo zeleno svjetlo BiH

Šta je uloga modnih dizajnera današnjice? Vi ste atipičan dizajner?

To je veoma kompleksno pitaje, ali ja sam svoju ulogu našao u očuvanju identiteta našeg naroda. U stalnom angažovanju tradicije kroz sve one lijepote koje baštinimo, a kroz prizmu mode. Očuvanje identiteta je bitan aspekt u kojem ja kao modni dizajner mogu i radim mnogo. Ako ne znamo ko smo ni odakle smo krenuli, onda definitivno gdje god da dođemo nije bitno jer kad se osvrnemo ne znamo dužinu puta kojim smo išli. A danas je više nego ikada izgubljena ideja zajedništva i upravo tu pokušavam da dam svoj maksimum. Imao sam projekat prije par godina, koji jos traje, kolekciju inspirisano Bosanskim ćilimom. Veoma sam sretan što sam sebi dokazao da imamo ideju zajedništva pa makar ona bila u simbolu ćilima. A moja atipičnost u modi je u stavu da ne težim ka trendu koji je prolazni momenat u modi, nego ka modnom izrazu koji je inspirisan identitetom i tradicijom. Dao bih si slobodu da kažem da moje djelovanje u modi nije konzumerističko, a samim tim ni komercijalno, nego artističko.

Vaše revije su i performansi, uvijek imate posloženu priču. Koliko je i muzika koju spominjete kad pričate o revijama bitna?

Sve je bitno. Muzika je neizostavni dio showa. Sretan sam što imam divne ljude oko sebe koji znaju na pravi način pretočiti moju priču u muziku. Za sve moje revije već više od decenije muziku sklada Marijo Marquiz Zlatinić iz Banje Luke. Imamo neke energije koje se prožimaju. A mislim da sam raritetan i po tome jer imam i svoj muzički logo za koji je zaslužna profesorica Gordana Topić, naš mezzosopran. Ekipu manekena kao i do sada predvodi Jeyla Glavović i Swen models.

PROČITAJTE JOŠ:  Evropska unija otvara vrata: Dajemo zeleno svjetlo BiH

Kakva su Vaša očekivanja od revije u Cazinu?

Moja očekivanja od revije su uvijek ista. Težim da svi urade svoj dio posla besprijekorno i da sve bude onako kako je i zamišljeno. Da se ekipa koja realizuje reviju dobro zabavi i uživa u reviji, ali i da publika doživi jedno novo i vrijedno iskustvo. Siguran sam da će revija biti dobro posjećena i već mnogo ljudi nam se javlja i bodri pripreme. Izazov za ekipu koja realizuje reviju je uraditi sve besprijekorno jer reviju radimo pod otvorenim nebom. Iskoristio bih priliku i pozvao sve koji su u prilici u subotu 3. augusta doći na Stari grad Ostrožac i uživati u modnom iskustvu Elizabeta Bosanska.

Iz biografije 

Adnan Hajrulahović Haad je tridesetdevetogodišnji bh. modni dizajner, koji živi i radi u Sarajevu. Član je ULUPUBIH.

Svoje kolekcije prezentirao je revijama u Madridu, Ljubljani, Budimpešti, Bangkoku, Beču, Dizeldorfu, Beogradu, Zagrebu, Svetom Stefanu, Tirani i drugdje pod vlastitim brendom HAAD. Iza dizajnerskog brenda HAAD stoji i vlastita produkcija. Surađivao je i surađuje sa mnogim javnim i slavnim ličnostima u BiH i regionu.

U svom bogatom dizajnerskom opisu imao je priliku istraživati sve aspekte mode. Na samom početku svog dizajnerskog djelovanja istraživao je apstraktnu i konceptualnu modu, pripremao  pret-a-porte kolekcije, radio je ready to wear kolekcije, dizajnirao i dalje dizajnira sportsku modu, zanimao se za  industrijsku modu, ali fokus njegovog dizajna ostao je na visokoj modi. Bavio se i stylingom za televizije i video produkciju. Radio je kostime. Dizajnirao obuću, torbe i aksesoare. 

Uređivao radijsku modnu emisiju. Godinama je bio modni urednik lifestyle magazina Magazine. Piše modnu kolumnu na life.ba. Dizajnirao je za mnoge korporacije. Znanje i iskustvo u modi je do sada uložio u formiranje znatanog broj tekstilnih i modnih profesionalaca u svim sferama djelovanja, šivača, krojača, konstruktora i dizajnera. Na bh. modnoj sceni pionir je slobodnog i brendiranog  pristupa modi. Kooperirao u izgradnji mnogih bh modnih brendova a i same bh modne scene.

Elizabeta Bosanska je modno artistička priča o našem identitetu i kontinuitetu kroz lik jedne jako snažne žene koja je dokaz da na ovim prostorima žena oduvijek ima veoma bitno mjesto u društvu. Simbolika Elizabete je i u tome da da čvrst dokaz da je Bosna oduvijek Europska zemlja, a Elizabeta kao takva  Bosanska princeza, vladala je Ugarskom i Poljskom suvereno uz nadimak Bosanska.  Poruka ove revije je snaga i položaj žene u društvu, Europska pripadnost naroda BiH i kulturno naslijeđe i tradicija, te kao takva šalje poruku mira i zajedništva iz konteksta historije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...