„Matrix“ sezona: Futuristički komadi koji su preplavili nove jesenske kolekcije

- Advertisement -

Pregledom jesensko-zimskih kolekcija modnih kuća i komercijalnih brendova jasno je da bi street style kombinacije u nadolazećoj sezoni mogle izgledati kao da su izašle iz „Matrixa“.

Kultni znanstveno-fantastični blockbuster iz 1999. godine postao je inspiracija za dizajnere ubrzo nakon svoje premijere. John Galliano priznao je da je upravo „Matrix“ imao utjecaj na njegovu jesensku kolekciju za modnu kuću Dior predstavljenu iste godine kad je film izašao.

Estetika „Matrixa“ opet se počela uvlačiti u kolekcije u jesen 2017. godine. Tada je modna kuća Balenciaga lansirala voluminozne crne dugačke balonere u kombinaciji s minijaturnim sunčanim naočalama, a Vetements izbacili kožnate kapute koji su sezali do poda.

Samo nekoliko sezona kasnije, u jesensko-zimskoj ponudi za 2020. nalazimo i crne kožnate košulje, haljine, hlače, suknje… Sve što je potrebno da biste doslovno izgledali kao lik u „Matrixu“.

https://www.instagram.com/p/CDQ86WIDBjy/

Očekivano, najveći dojam na dizajnere ostavile su kombinacije koje u filmu nose nose Neo (Keanu Reeves), Trinitiy (Carrie-Anne Moss) i Morpheus (Laurence Fishburne).

Za njihov izgled, ali i za sve kostime u “Matrixu” i ostalim nastavcima franšize zaslužna je australska kostimografkinja Kym Barrett koja je imala otvorene ruke po pitanju dizajna: “Dali bi mi kratke upute, pustili me da odem i nešto smislim, a onda bismo dalje razgovarali o svemu i ideja bi rasla. Nakon toga napravila bih pojedine komade koje bismo potom popravljali i dorađivali. Uvijek sam imala prostora da razvijem svoje ideje, dobila sam malo sjeme i mogućnost da ono raste kako ja to želim. Ponekad bi mi rekli da su te ideje sulude, ali onda bi shvatili da ipak ima nešto zanimljivo u njima i da ih treba razraditi. To je sjajan način rada, vrlo zahtjevan, ali također pruža veliku količinu zadovoljstva. Rekli bi mi ‘Želimo da bude mračno, puno jakog kontrasta, želimo da Trinity izgleda kao tamna mrlja.’ To sam i napravila, Trinity izgleda kao naftna mrlja. Tu je, ali nije tu. Sveprisutna je, ali pojavljuje se kad je najmanje očekuješ.“

Dugi kaputi (krojevima po uzoru na Neov, a materijalom i teksturom na Morpheusov) dominiraju u novoj jesenskoj ponudi i upravo su oni najjači vizualni podsjetnik na film.

„Likovi se kreću na način da prkose gravitaciji. Mogu skakati preko zgrada, gotovo da mogu i letjeti. Željela sam pronaći modernu verziju nečega što se može micati baš poput plašta i tako su nastali njihovi kaputi. Podsvjesno sam željela spojiti više drevnih priča o Neu. Kaput publiku vizualno podsjeća na to da je Neo prošao put od zbunjenog sljedbenika do osobe koja koristi svu svoju moć. Testirali smo mnogo različitih materijala i morali pronaći onaj prave težine koji će se u pokretu i letu moći micati na pravi način“, ispričala je kostimografkinja.

„Film smo snimali u Australiji, u svom malom balončiću u kojem smo pokušali stvoriti udaljeni svijet koji nije bio povezan s modom tog vremena. Pokušala sam ispričati priču o tome kako bi bilo živjeti u tom svijetu. Željela sam da to izgleda kao svijet većih mogućnosti i danas živimo u takvom svijetu. Mislim da je film opet u modi zato što smo usred revolucije. Najjači likovi u filmu su žene. Trinity je posebno inspirativna jer je ona to što feminizam želi biti. Ona je revolucionarka, ne odustaje od svojih uvjerenja, protivi se konvencijama i onima koji pokušaju oduzeti ljudskost. Istovremeno je vrlo ženstveno odjevena. Mislim da je u filmu naglašena snaga ženskih likova na isti način na koji se trenutno u našem društvu naglašava snaga žena. Jedna od najboljih stvari u modi jest to što ona može predvidjeti revoluciju. U filmu vidim dio današnjice. Sretna sam što je preživio test vremena i ponosna što sam bila dio njega“, zaključuje Kym Barrett.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...