Metode uređivanja ormara: Capsule garderoba i modni minimalizam

- Advertisement -

Posljednjih nekoliko godina internetom kruži ideja o capsule garderobi – načinu odijevanja u kojem je količina odjeće i modnih dodataka u ormaru ograničena na tek nekoliko visokokvalitetnih, multipraktičnih komada.

Odjednom, ono što je počelo kao niche trend i praksa, gurnuto je u središte pozornosti zajedno sa Marie Kondo, i generalno sve popularnijom idejom o minimalizmu.

Piše: Sanja Savić

Ormari su ostali poluprazni, a internet su preplavili savjeti kako usvojiti novonastali trend. Kako je proljeće idealno vrijeme za raspremanje i organiziranje života, uključujući garderobu, zavirili smo dublje u ovaj trend koji je za vrlo kratko vrijeme zaludio svijet i osvojio srca ljubitelja mode.

Da bismo bolje razumjeli šta je to capsula garderoba, bitno je objasniti odakle i kako je nastao sam koncept.

Pojam capsule garderobe prvi put je osmislila britanska vlasnica butika i autorica Susie Faux 70-ih godina, zbog nedostatka kvalitetno urađene odjeće koja je pogodna za različite namjene i prilike. Međutim, sam koncept nije postao mainstream sve do 1985. godine kada je dizajnerica Donna Karan predstavila prvu capsule kolekciju pod nazivom Seven Easy Pieces (Sedam lakih komada). Od tada, pojam i koncept capsule garderobe postaje zastupljen među širokim masama.

https://www.instagram.com/p/Bv-HEpzDecx/

Capsule garderobu možemo opisati kao metodu uređivanja ormara samo onom odjećom koja odgovara načinu života i tjelesnoj građi pojedinca i koja naizmjeničnim kombinacijama nadopunjuje sve ostale komade u njemu. To su komadi koje istinski volimo i koji se mogu nositi na više različitih načina i za različite prilike. Ideja ovakve organizacija ormara bi trebala da podstakne na razmišljanje o tome kakvu odjeću zapravo nosimo, i da li nam je zaista potreban svaki komad koji posjedujemo. Danas, sve više konzumeristički orjentisana svijest ljudi i pojam brze mode doveli su do vjerovanja da moramo posjedovati sve, a kao rezultat toga su prenatrpani ormari odjećom koju možda nikad nećemo nositi.

https://www.instagram.com/p/Bv_qEiSBgX9/

Broj komada koji capsule ormar treba da sadrži varira, dok neki predlažu samo 10, drugi idu čak do 50. Autorica knjige Soulful Simplicity Courtney Carver otišla je korak dalje i kreirali nacrt nazvan Project 333, koji sugeriše da izaberete 33 različita komada odjeće za nošenje tokom tri mjeseca. Projekat 333 predlaže da odaberete 33 predmeta (uključujući cipele i nakit) za proljeće, potom za ljeto, jesen i zimu. Naravno, broj je individualan, ali ono što je najvažnije jeste da budete sigurni da imate što vam je zaista potrebno, te da se ne zatrpavate stvarima za jednokratnu upotrebu.

https://www.instagram.com/p/Bv_pXaBjWQx/

I dok modna industrija pojam capsule garderobe koristi kao sredstvo za proizvodnju novih „ekskluzivnih“ linija i na taj način tjera da kupujemo još više stvari, bitno je napomenuti da se pojam capsule garderobe ipak više odnosi na vlastiti stil, nego na kupovinu onoga što neka modna linija servira kao capsule.

https://www.instagram.com/p/Bv-w3t0g9L7/

Ne postoje čvrsta pravila o tome kako izgraditi vlastiti capsule ormar. Vjerovatno najbolji način za to jeste sa generalnim pretresom vašeg sadašnjeg ormara iz kojeg ćete izvadite svaki komad i razmisliti kada ste ga zadnji put nosili. Sljedeći korak jeste kreiranje lične capsule selekciju od osnovnih komada koji prevazilaze trendove. Ovo je ujedno i najvažniji korak i potrebno je da se komadi dobro uklapaju, te da su napravljeni od najkvalitetnijih tkanina koje možete priuštiti. Oni će svakako varirati i o životnom stilu i mjestu na kojem radite. Nemojte se plašiti da uključite neke nove komada u svoj ormar, ali budite sigurni da pristaju onome što već imate. Capusle garderoba ne postoji u one-size-fits-all obliku i ne postoji jedan pravi način. Sve varijacije su zapravo alati za pojedinca da pronađe ono što jeste, šta želi i koja odjeća ima smisla u njegovom životu.

https://www.instagram.com/p/Bv9NkntHSaH/

Činjenica je da je ovaj koncept postao široko rasprostranjen i prihvaćen i da zaista zvuči uzbudljivo. Ipak, prije nego se odlučite za njega, razmislite koliko je to zaista ono što želite i koliko se uklapa u vašu svakodnevnicu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...