Moje tijelo, moj izbor – Nova Gucci kolekcija poziva na reproduktivna prava žena

- Advertisement -

Najnovija Gucci kolekcija pod palicom Alessandra Michelea imala je jasnu poruku – lični izbor.

Nakon burnih reakcija i kontraverzi o novim restriktivnim zakonima o abortusu donesenim u Alabami, koji zabranjuju abortus u gotovo svim slučajevima, najnovija Gucci kolekcija pod palicom Alessandra Michelea imala jasnu poruku – pravo na izbor!

Italijanski modni gigant početkom sedmice u Rimu predstavio je novu Cruise kolekciju 2020, a posebnu pažnju privukle su kreacije sa natpisima vezanim uz pokret na izbor i rodnu jednakost poput „my body, my choice“ i „chime for change“ (inače, ime kampanje za ravnopravnost polova koje su Gucci, Selma Hayek i Beyonce zajedno pokrenuli 2013. godine).

Nekoliko komada je privuklo posebnu pažnju, između ostalog ljubičasti sako na čijoj je pozadini ispisan slogan „Moje tijelo, moj izbor“, a iz Guccija su objasnili su da je riječ o poznatom feminističkom sloganu iz 70-ih kojeg je kreator odlučio uklopiti u vlastiti dizajn.  Još jedan komad koji je poslao jasnu poruku jeste kaput na kojem je ispisan datum 22.05.1978., inače dan kada je abortus u Italiji postao legalan.

https://www.instagram.com/p/ByBE4mXiAtA/

https://www.instagram.com/p/ByBCnbSiOAC/

Komad koji je vjerovatno privukao najviše pozornosti svakako je bila bijela haljina sa izvezenim motivom maternice na cvjetnoj podlozi.  Za Gucci, u ovoj haljini se “odražava kontinuirana vizija kreativnog direktora o slobodi, jednakosti i samoizražavanju“.

https://www.instagram.com/p/ByCY3iEiS43/

Govoreći o inspiraciji za kolekciju, Alessandro Michele je rekao – “Bio je to istorijski trenutak kada su žene konačno odbacile sva ograničenja koja su nametnuta u prethodnim stoljećima i one su postale slobodne. Nevjerovatno je da širom svijeta još uvijek postoje ljudi koji vjeruju da mogu kontrolirati žensko tijelo, ženski izbor. Uvijek ću stajati iza slobode bića.“

Reviji održanoj u Musei Capitolini pridružili su se i Selma Hayek i Zoe Saldana, zajedno sa Harry Stylesom koji je nastupio zajedno sa Stevie Nicks.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...