Od ratišta do Hollywooda: Kako je kožnata jakna osvojila svijet?

- Advertisement -

Kada danas pogledamo odjeću koju smatramo “modernim” izumom, često nismo ni svjesni koliko daleko zapravo seže historija tih komada. Kožnate jakne postale su svojevrsni simbol “kul” stila odijevanja u 20. stoljeću, ali i stoljećima prije toga postojale su varijante vanjskih odjevnih komada napravljenih od kože.

Drevni Egipćani među prvima su započeli proces obrade kože u razne svrhe. Artefakti na arheološkim nalazištima pokazuju da su je koristili za gotovo sve od izrade vojne opreme do čuturica za vodu, a posebnost su im bile kožnate sandale i rukavice.

Drevni Rimljani otišli su korak dalje pa kod njih nalazimo prve oblike kožnatih tunika. Srednji vijek sa sobom je donio i nove načine obrade kože, a također i nove tipove kože pa iz ovog razdoblja datiraju i prvi komadi od brušene kože. U to vrijeme napravljeni su razni oblici kožnatih ogrtača i prsluka koje su srednjevjekovni vitezovi nosili kao zaštitu u borbama.

I u narednim stoljećima takvi kožnati komadi bili su rezervirani isključivo za pripadnike muškog spola. Masivni i teški kožnati kaputi poprilično lošeg kroja bili su čest prizor u 19. stoljeću među drvosječama i radnicima u brodskim pristaništima i nije bilo nikakvih naznaka da će se iz njih uskoro izroditi globalno popularan model jakne.

https://www.instagram.com/p/CFSJ5PtqFDy/

Taj trend stvarao se na ratištima. Tokom 1. svjetskog rata dio uniforme pilota bili su i kožnati kaput midi kroja, a uskoro se pojavila potreba za praktičnijim kraćim varijantama pa su se dizajnirali i kraći modeli.

Nakon rata, 1922. godine, francuska manufaktura Chapal dizajnirala je sad već legendarni model kratke pilotske jakne pod nazivom „A1“ koji je potpuno promijenio dojam o kožnatim komadima. Njihovi „kožnjaci“ nisu bili glomazni, nego fino krojeni, napravljeni od glatke kože, s podstavom od udobnih materijala i jednostavnim kopčanjem.

Nije dugo trebalo da i drugi prepoznaju potencijal u ovakvom obliku kožnate jakne. Irving Schott dizajnirao je 1928. godine prvu motociklističku jaknu za Harley Davidson i tada je kožnata jakna počela tražiti put iz vojnih ormara u garderobu običnih građana.

https://www.instagram.com/p/CFC1uHMsUp0/

Na tom putu najviše su joj pomogle holivudske zvijezde. Na velikom ekranu prvi ju je nosio Marlon Brando u filmu „The Wild One“ redatelja Laszloa Benedeka iz 1953. godine. Brando u filmu glumi Johnnyja Strablera, vođu motociklističke bande, a okosnica njegovog filmskog stajlinga bila je kožnata jakna naziva „Perfecto“ također proizašla iz tvornice Irvinga Schotta.

Zahvaljujući njemu, preko noći je postala simbol za „zločeste dečke“. Taj status uskoro je zacementirao i James Dean, a nakon njega Steve McQueen.

Kada ju je pak počeo nositi kralj rock ‘n’ rolla Elvis Presley, više nije bilo sumnje da je kožnata jakna ušla u mainstream modu, a status kultnog komada suvereno drži i danas.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...