Moda

Odjeća i dodaci kojima je Coco Chanel napravila revoluciju u ženskom ormaru

0
Odjeća i dodaci kojima je Coco Chanel napravila revoluciju u ženskom ormaru, Life.ba

Na današnji dan prije 137 godina, u francuskom gradiću Saumuru rođena je Gabrielle Bonheur Chanel, slavna francuska modna dizajnerica koju svijet pamti kao Coco Chanel. Prve godine njezinog života obilježilo je veliko siromaštvo i skromna svakodnevica koju je dijelila sa svojih petero braće i sestara.

Kada je imala 11 godina, njezina majka Jeanne je umrla. Otac Albert odlučio je sinove zaposliti na obližnjoj farmi, a kćeri je poslao u sirotište u gradiću Aubazineu koje su vodile redovnice. Upravo je tamo, tijekom šestogodišnjeg boravka u sirotištu, Coco usvojila vještinu šivanja koja će joj naposljetku pomoći da ostvari veliku karijeru.

Međutim, njezini modni počeci nisu vezani za šivanje odjeće, nego za izradu šešira. Coco je početkom 20. stoljeća započela dizajnirati šešire i 1910. godine otvorila je svoj brvi butik u Parizu pod nazivom „Chanel Modes“. S otvaranjem drugog butika 1913. godine u Deauvilleu započinje i njezino širenje na dizajn odjevnih komada. Nekoliko godina kasnije kupila je zgradu na danas kultnoj pariškoj adresi 31 rue de Cambon i službeno osnovala svoju modnu kuću. Smatra se jednom od najznačajnijih dizajnerica svih vremena. Njezin utjecaj vidljiv je i današnjoj modnoj industriji, a ovo je samo dio njezine velike ostavštine.

MALA CRNA HALJINA

„Žene razmišljaju o svim bojama, ali ne i o odsustvu boje. Već sam rekla da crna boja ima sve“, rekla je Coco jednom prilikom. U modu je uvela koncept jednostavne, svestrane i elegantne crne haljine stvorene za baš sve prigode. Njezinu skicu male crne haljine 1926. godine objavio je i Vogue nazvavši je uniformom za sve žene svih stilova.

DVODIJELNI ŽENSKI KOSTIM

LIFE:  100 godina mu je tek - priča o najpoznatijem mantilu na svijetu

Coco je riskirala i u svoje ženske kolekcije uspješno integrirala komade inspirirane muškom modom. Njezini klasični dvodijelni kostimi sastojali su se od sofisticirane suknje i sakoa vrlo strogog „muškog“ kroja.

HLAČE U ŽENSKOJ MODI

Početkom 20. stoljeća hlače su još uvijek bile nezamisliv odjevni komad za ženski ormar, ali Coco je i to promijenila. Prvo ih je sama počela nositi, a zatim ih je kreirala za svoje vjerne klijentice.

CHANEL NO. 5

Kako je sama rekla jednom prilikom, Coco je žarko željela osmisliti ženski parfem sa ženskim notama. Želja joj se ostvarila s parfemom Chanel No. 5 koji je postao jedan od najpoznatijih i najprodavanijih ženskih mirisa svih vremena.

TORBA 2.55

Jedan od najprepoznatljivijih komada s potpisom Chanela je i kultna torba 2.55 koju je Coco dizajnirala 1955. godine.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like