Odjeća i dodaci kojima je Coco Chanel napravila revoluciju u ženskom ormaru

- Advertisement -

Na današnji dan prije 137 godina, u francuskom gradiću Saumuru rođena je Gabrielle Bonheur Chanel, slavna francuska modna dizajnerica koju svijet pamti kao Coco Chanel. Prve godine njezinog života obilježilo je veliko siromaštvo i skromna svakodnevica koju je dijelila sa svojih petero braće i sestara.

Kada je imala 11 godina, njezina majka Jeanne je umrla. Otac Albert odlučio je sinove zaposliti na obližnjoj farmi, a kćeri je poslao u sirotište u gradiću Aubazineu koje su vodile redovnice. Upravo je tamo, tijekom šestogodišnjeg boravka u sirotištu, Coco usvojila vještinu šivanja koja će joj naposljetku pomoći da ostvari veliku karijeru.

https://www.instagram.com/p/BlIDtq1AM8B/

Međutim, njezini modni počeci nisu vezani za šivanje odjeće, nego za izradu šešira. Coco je početkom 20. stoljeća započela dizajnirati šešire i 1910. godine otvorila je svoj brvi butik u Parizu pod nazivom „Chanel Modes“. S otvaranjem drugog butika 1913. godine u Deauvilleu započinje i njezino širenje na dizajn odjevnih komada. Nekoliko godina kasnije kupila je zgradu na danas kultnoj pariškoj adresi 31 rue de Cambon i službeno osnovala svoju modnu kuću. Smatra se jednom od najznačajnijih dizajnerica svih vremena. Njezin utjecaj vidljiv je i današnjoj modnoj industriji, a ovo je samo dio njezine velike ostavštine.

https://www.instagram.com/p/BlyANxUg3c7/

MALA CRNA HALJINA

„Žene razmišljaju o svim bojama, ali ne i o odsustvu boje. Već sam rekla da crna boja ima sve“, rekla je Coco jednom prilikom. U modu je uvela koncept jednostavne, svestrane i elegantne crne haljine stvorene za baš sve prigode. Njezinu skicu male crne haljine 1926. godine objavio je i Vogue nazvavši je uniformom za sve žene svih stilova.

https://www.instagram.com/p/BjepVyvgr-a/

DVODIJELNI ŽENSKI KOSTIM

Coco je riskirala i u svoje ženske kolekcije uspješno integrirala komade inspirirane muškom modom. Njezini klasični dvodijelni kostimi sastojali su se od sofisticirane suknje i sakoa vrlo strogog „muškog“ kroja.

https://www.instagram.com/p/B2O7bODIspP/

HLAČE U ŽENSKOJ MODI

Početkom 20. stoljeća hlače su još uvijek bile nezamisliv odjevni komad za ženski ormar, ali Coco je i to promijenila. Prvo ih je sama počela nositi, a zatim ih je kreirala za svoje vjerne klijentice.

https://www.instagram.com/p/CBLypUnpu_5/

CHANEL NO. 5

Kako je sama rekla jednom prilikom, Coco je žarko željela osmisliti ženski parfem sa ženskim notama. Želja joj se ostvarila s parfemom Chanel No. 5 koji je postao jedan od najpoznatijih i najprodavanijih ženskih mirisa svih vremena.

https://www.instagram.com/p/CBqaPlOJae6/

TORBA 2.55

Jedan od najprepoznatljivijih komada s potpisom Chanela je i kultna torba 2.55 koju je Coco dizajnirala 1955. godine.

https://www.instagram.com/p/B7jTwjGJf32/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...