Moda

Polo majice sa motivom bosanskog ćilima

0

Majice dugih ili kratkih rukava, s neizostavnim okovratnikom, nešto je što je apsolutno „must have“ u vašem ormaru.

Njihov neobičan izgled, pogodan za žene i muškarce, za svakodnevnicu ili za večernji izlazak, sunce ili kišu, sportsku ili poslovnu kombinaciju, pristupačan je svim generacijama.

Sam naziv Polo, za početak je bila dizajnirana da se nosi samo na igralištu gdje se igra polo. Postala je osnovni nosivi predmet mnogih privatnih klubova, a kasnije se preselila i u školske klupe gdje je bila osnovna školska uniforma.

Negdje se spominje da je poznati teniser René Lacoste (1904-1996) otkrio Polo majicu. No, međutim sama historija polo majice datira još iz 19. vijeka, kada su u koloniziranoj Indiji, kada je polo imao sve veću popularnost kao sport, igrači nosili neudobne majice od debelog pamuka.

Da im ne bi smetala, kragnu su kopčali. Tu ideju je Richard E.Brooks preuzeo te primijenio u svojoj kompaniji Brooks Brothers. Iako mnogi smatraju da je njegov model košulje koja se kopča najkopiraniji odjevni predmet, on je ipak tvrdio da je to najoriginalniji model Polo majice.

LIFE:  Modeli „ružnih“ cipela kojima će se svi čuditi ovog proljeća

No međutim, najzaslužniji za  današnji izgled polo majici, ipak je René Lacoste.

On je s desne strane majice prišio znak krokodila, s obzirom na to da mu je nadimak bio „Krokodil“.

Ipak Polo majica je danas sinonim za velika dizajnerska imena poput Ralph Laurena i Tommy Hilfiger.

Koristi se u svim nijansama, bojama, i varijantama, a ne samo bijele i ne samo na sportskom terenu. Polo majice se nose u svim prilikama i danas su osnovni odjevni predmet.

Bosanskohercegovački Dizajner Adnan Hajrulahović HAAD oživio je klasičnu polo majicu motivom bosanskog ćilima, koji je njegova inspiracija već više od tri godine. Polo majice sa motivom bosanskog ćilima, njedri vrijednost bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa a nama nudi mogućnost da se osjećamo ponosno noseći majicu proizvedenu u BiH, sa motivom bosanskog ćilima. Možete ih pronaći na ovom linku

Facebook komentari


Kvalifikacije za EURO 2020: Španija bolja od Švedske

Previous article

Kreativnu elitu u Budimpešti HAAD oduševio pričom o bosanskom ćilimu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Moda