Spremni za prijelazno razdoblje: 7 nezaobilaznih komada s kojima ispraćamo ljeto

- Advertisement -

Ljeto je na izmaku i pred nama je nova modna sezona, ali prije nego se zabundamo u tople komade, slijedi nam prijelazno razdoblje prepoznatljivo po slojevitom odijevanju. Kratke komade nadopunjujemo dugima, na prednju stranu ormara vadimo toplije majice i hlače, a do sljedeće godine pospremit ćemo i otvorenu obuću. Ovo su komadi s kojima ćemo ispratiti još jedno ljeto i ući u jesensko-zimsku sezonu.

Baloner

Prijelaz iz kratkih u duge rukave nezamisliv je bez balonera. Pravi klasik ovog razdoblja u modi se pojavio u drugoj polovici 19. stoljeća kada ga je izmislio Thomas Burberry. Upravo je on zaslužan za klasičan model balonera u bež nijansi koje su na početku nosili članovi britanske vojske u 1. svjetskom ratu. Iz muškog ormara prešao je u ženski i ubrzo postao jedan od najtraženijih vanjskih odjevnih komada.

Kožnata jakna

Kožnate jakne spremamo natrag u ormar s prvim danima ljeta, a tradicionalno im se vraćamo na samom kraju najtoplijeg godišnjeg doba. One su, baš kao i baloneri, prvi znak promjene modne sezone. Dijele još jednu povijesnu sličnost s balonerima. Naime, kožnate jakne kakve poznajemo u današnjem obliku prvo su nosili piloti u 1. svjetskom ratu. Klasične avijatičarske modele u 50-ima su zamijenili motociklistički koje su pak popularizirali holivudski velikani poput Marlona Branda i James Deana.

Sako

Ako ste u potrazi za svestranim komadom koji ćete moći nositi u dnevnim i večernjim prigodama, ne morate se dvoumiti oko kupovine sakoa. Upravo je on pravi spas za situacije u kojima ne znate što odjenuti. Odličan je uz hlače, traperice, suknje i haljine, a voli i sve modele cipela. Sako će uljepšati vašu kombinaciju za posao, a jednako dobro izgledat će i na večernjim događanjima.

Veste

Sve je spremo i za povratak pletenih komada u našu garderobu. Prohladna jutra i večeri vape za nekim komadom kojim se možemo ogrnuti, a tu u igru stupaju veste. Dugačke ili kratke, deblje ili tanke – sve ovisi o vašem osobnom ukusu.

Traperice

Tokom ljeta preferiramo ležernije modele hlača napravljene od udobnijih i prozračnih materijala u kojima nam neće biti vruće, ali prohladna jesenska jutra natjeraju nas na povratak hlačama od čvršćih materijala. Naravno, traperice su u tom slučaju nezaobilazan odabir. U većini slučajeva prihvatljive za posao, nezamjenjive u ostalim ležernim dnevnim prigodama, traperice su još jedan klasik prijelaznog razdoblja.

Tenisice

Sezona nošenja tenisica odavno se produžila na gotovo cijelu godinu, a najtvrdoglaviji i najmanje zimogrozni nose ih čak i usred zime. Tenisice su nezaobilazne i tijekom ljeta, ali tada ipak na ulicama prevladava otvorena obuća poput sandala i natikača, a tenisice padnu u drugi plan. Sve do jeseni kada opet dominiraju street style kombinacijama.

Mokasine

Prije nego posegnemo za gležnjačama, prepuštamo se još jednom popularnom jesenskom modelu cipela s ravnim potplatima. To su mokasine. Jednako udobne kao i tenisice, ali za razliku od njih primjerene i za ozbiljnije prigode, mokasine su pravi adut za prijelazno razdoblje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...