Bboying u Bosni i Hercegovini

- Advertisement -

Hip Hop. Ovaj termin danas znači mnogo toga, mnogim ljudima. Hip Hop je često opisan kao kultura, muzički žanr, umjetnički pokret, pa i način života. Terminološki gledano, hip je ”znati”, a hop je ”pokret”.

Piše: Dženita Hasečić

Filozofija samog umjetničkog pokreta i kulture bi naravno značila svjestan pokret (conscious/intelligent movement/action).

Historijski gledano, hip hop je rođen iz ruševina postindustrijskog i osiromašenog Bronxa, kao način izražavanja tadašnjih mladih afroameričke i latino zajedinice, te naravno, kao i svaki oblik umjetnosti nosio je u sebi svojevrstan odgovor na tadašnju društvenu i političku situaciju.

Hip Hop je svjesno kreiran, pa iako se naziv Hip Hop danas shvata kao sinonim za rap muziku, pojam Hip Hop se odnosi na kompleksnu kulturu koja se sastoji od četiri elementa: DJ, rap, grafiti i bboying koji obuhvata ples, stil i stav. Peti element – znanje –  ponekad se dodaje na listu Hip Hop elemenata, naročito od strane socijalno svjesnih Hip Hop umjetnika i naučnika.

Bboying je rođen u Bronxsu u New Yorku početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a DJ Kool Herc, zaslužan je za uvođenje izraza “B-boy”.

Počeci Hip Hop kulture vezani su za okruženje u kojem su se razvili elementi same kulture i respektabilno njihove umjetničke forme.

DJ Kool Herc je koristeći dva gramofona, spojio udarne fragmente iz starijih ploča sa popularnim plesnim pjesmama kako bi stvorio kontinuirani tok muzike, pa su tako Kool Herc i drugi pioniri, kao što su Afrika Bambaataa i Grandmaster Flash, stvorili prekretnicu – ‘’break beat’’ izolujuću bubnjeve u pjesmama, stimulišući improvizacijski ples. I nastade bboying. Danas ga imate priliku vidjeti u mnogim muzičkim spotovima, filmovima, na velikim i malim ekranima, a često i na ulicama većih gradova.

Plesne škole bboyinga postoje i u našoj državi, a nastavku možete naći neke od najpopularnijih u našim gradovima, kao i kratke osvrte plesača i trenera o Hip Hop kulturi i bboyingu danas.

SARAJEVO:

U Sarajevu, u prostorijama plesnog kluba Fresh Generation, trenira i sarajevska bboying ekipa Young Force Crew. Ovu grupa mladih, umjetnički osvještenih ljudi radi sa djecom i mladima već duži niz godina, aktuelni su državni prvaci u street plesnim kategorijama hip hopa i bboyinga. Zajedno žele očuvati i promicati hip hop kulturu, a ujedinjuje ih ljubav prema plesu.

PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

Young Force Crew je osnovan 2005. godine, a članovi ekipe danas su uglavnom momci iz Sarajeva, mada ponosno broje članove i u drugim BH gradovima poput Zenice, Tuzle, ali i neke koji danas žive u zemljama Europe.  Ističu se kao jedna od najstarijih ekipa u BiH, a zbog dugogodišnjeg postojanja, izmjenile su se mnoge generacijske i takmičarske ekipe. Putovanja, uspomene i druženja za ove momke su uvijek bili najveće medalje, a njihova vrata su otvorena za sve nove zaintereovane članove.

FreshGeneration na Facebooku potražite ovdje, a YoungForceCrew ovdje

”Bboying je ples i umjetnost. Danas je na pozornicama svjetski velikih takmičenja i jako je bitno za mlađe generacije da imaju više platformi koje gaje takmičarski dug, ali na nama plesačima je da duh hip hop kuture prenesemo na mlađe”, rekao je Tarik Osmanagić, trener iz Sarajeva

”Za mene bboying je u jednu ruku i umjetnost, jer svako stvara svoje pokrete i stil izvođenja, ubacujući u sav taj ples svoju karizmu, stil i karakter. Grana je hip hop kulture i sastavni dio života, jer se u njemu možeš zabaviti, družiti, zdravo živjeti.”, rekao je Armin Bečić, iz Sarajeva.

MOSTAR:

U Mostaru, plesni studio B-Dance je mjesto gdje možete pronaći bboying treninge za sve uzraste.

Već deset godina, svojim bogatim sadržajem, projektima i plesom Plesni studio B-Dance aktivno radi sa oko 150 stalnih članova, koji iza sebe imaju niz nastupa na raznim manifestacijama, koncertima, festivalima, plesnim turnirima. Ljubav prema modernim plesovima, a pogotovo prema Hip Hop kulturi je jedna od ideja vodilja ovog plesnog studija iz Mostara. Ukoliko ste zainteresovani, plesna škola B-Dance prima nove članove. Plesni studio B-Dance na Facebooku potražite ovdje 

BIHAĆ:

Kodokan ideja i tim je nastala 2012. godine, a realizovali su je u to vrijeme trojca strastvenih plesača, studenata tjelesnog odgoja i sporta sa ambicijom da u Bihaću ujedine i naprave jedno krovno sportsko uduženje za tada vrlo popularne sportove akrobatskog sadržaja break dance-a, trickinga, free runninga.

Sigurni su u svoju ideju, svjesni su koliko je njima, danas izgrađenim i zrelim osobama, hip hop značio i pomogao u tom procesu rasta.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Kad će taj kružni?

Vjeruju da te vrijednosti zaslužuju mlađe generacije i spremni su da ih prenose i šire dalje.

”Bboying otkako je nastao, kao i cijela hip hop kultura, sa svim svojim elementima, na kraju krajeva i cijeli svijet, konstanto se mijenjao. Svakako mislim da format svih današnjih većih takmičenja je prije desetak godina bio jedan scenario koji smo svi znali da će doći prije ili kasnije, i mnogi smo priželjkivali. To je jednostavno dio evolucije.”, rekao je Sead Okić, trener bboyinga iz Bihaća.

Kodokan na Facebooku potražite ovdje 

TUZLA:

Dirty Angels jedno je od najstarijih imena na BiH bboying sceni. Plesna grupa Dirty Angels Crew je nastala davne 1999. godine, a nova generacija kreće sa radom 2004. godine, a danas ih možete pronaći kako treninraju u kući Plamena mira u Tuzli.

”Nama u BiH je potrebno što više dobrih eventa i kako bi BIH postala urbana što se tiče naše kulture i onoga čime se mi bavimo, a to je hip hop i bboying. BiH ima dosta kvalitetnih plesača koji žele i imaju volje da idu dalje i da se takmiče, vjerujem da možemo biti na svjetskom nivou uz trud i rad.” , rekla je Melisa Ćirić, trener iz Tuzle.

Dirty Angels na Facebooku potražite ovdje

BIJELJINA:

Just2Cool je jedna od najstarijih i vjerovatno najpoznatijih bboying ekipa iz BIH. Proputovali su i učestovali na zavidnom broju svjetskih takmičenja, a jedan od članova, bboy Justice je bio i dvostruki Red Bull BC One pobjednik u BIH, te predstavnik naše zemlje na reginalnom BC One finalu.

”Ples je “umjetnička forma”, a bboying kao ples ima atletski zahtjevne pokrete koji su u mnogo slučajeva teži od gimnastičkih elemenata. Za mene će kao takav ostati nerskidivi dio hip hop kulture, i samo u skladu sa ostalim elementima, poznavanjem njihovih vrijednosti i njihovim uzajamnim učešćem u razvoju svijesti koju Hip Hop donosi na sto, uvijek će biti važniji kao socijalni ples u lokalnim zajednicama, gdje se djeca skupljaju da pronađu sebe i sebi slične.” rekao je Danijel Vujanović iz Bijeljine.

Just2Cool na Facebooku potražite ovdje 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...