Berghain – dragulj najluđih techno zabava na svijetu

- Advertisement -

Ako biste upitali prosječnog ljubitelja elektronske muzike u kojem klubu na svijetu bi najradije dočekao zoru, odgovor koji ćete dobiti zasigurno će biti Berghain.

Piše: Sanja Savić

Nijedan klub u Evropi, pa čak i ostatku svijeta, ne prati glas poput dragulja najluđih klubskih dešavanja – berlinskog Berghaina.

Iako poznat po vrhunskim Klubnacht lineup-ima, najjačem sound sistemu na svijetu i hedonističkim, razuzdanim partijima koji traju od petka u 23:59 do ponedjeljka ujutro, klub Berghain je možda najpoznatiji po strogoj politici onih koji posjetioce dočekuju na ulazu ovog, naizgled napuštenog, betonskog bloka u dijelu bivšeg istočnog Berlina.

Svakog vikenda, na stotine potencijalnih partijanera i turista željnih dobre zabave, koji stoje u redu i po nekoliko sati, bude odbijeno na samom ulazu. Pored nezainteresovanog „nein“ ili „not tonight“ koje možete čuti od glavnog ozloglašenog zaštitara Svena Marquardta koji vas dočekuje istetoviranog lica i obučen u crno, nikad nećete čuti koji je to razlog zbog kojeg ste odbijeni.

https://www.instagram.com/p/Bq0JjRzH2vi/

„Zastrašujući“ izbacivači imaju zagonetnu politiku ulaska u Bergahaim koju ni Britney Spears nije uspjela da odgonetne, jer je odbijena.

Na internetu postoji na stotine tekstova sa različitim savjetima kako zadovoljiti Svenov „teški sud“, od onih bez mnogo pameti poput „budite više gay“ ili „izgledajte bizarno“, do nekih ipak malo razumnijih poput „nemojte biti pijani“ i „ponašajte se pristojno“.

Neki od najčešćih savjeta su i nošenje crne odjeće, poznavanje programa kluba za tu veče, nezainteresovan pogled, kao i udobna obuća. Ipak, pravog odgovora nema, jer niko nije siguran koja je to dobitna kombinacija za uspješan prolazak kroz vrata ovog čarobnog mjesta koje je više puta proglašavano najboljim klubom na svijetu.

https://www.instagram.com/p/BvZbboSH6-m/

Priča o Berghaimu je započela krajem 90-ih godina kada je promoterima kluba  Michael Teufeleu i Norbert Thormannu, koji su vodili svoj gay klub Snax na nekoliko lokacija širom Berlina, ponuđeno da presele na novu, stalnu lokaciju na velikom industrijskom zemljištu u okrugu Friedrichshaina u bivšem istočnom Berlinu.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Zgrada je prethodno bila fabrika korištena za popravke vozova, a dvojac je potpisao zakup i dobio potpuni pristup zgradi.

Novi klub su nazvali Ostgut, a većina partija koje su organizovali su bili usmjereni ka kvalitetnom techno zvuku i publici koja je bila u potpunosti ravnopravna, bez obzira da li se radilo o gay ili straight populaciji. Zapravo, ovaj klub je imao sve one karakteristike koje danas povezuju sa Berghainom.

https://www.instagram.com/p/Bvi6kpIhJ7g/

Ostgut je doživio gotovo instantan uspjeh među publikom u kojem su lokalni DJ-evi imali veći prioritet od velikih imena na sceni.

Nekoliko godina nakon otvaranja kluba, Ostgut je proširen za još jedan nivo sa plesnim podijem, a novi dio kluba je nazvana Panorama Bar i bio je fokusiran na house i nešto mekši techno zvuk koji je privukao više mainstream publike. U vrijeme Ostguta, klub je također posjedovao i zaseban dio koji je bio posvećen isključivo muškoj gay klijenteli, sa fokusom na seksualne aktivnosti koje su se smatrale suviše ekstremnim da bi koegzistirale sa ostatkom publike.

https://www.instagram.com/p/BwPhxVhn8pV/

  1. godine, klub Ostgut je zauvijek zatvoren zbog izgradnje stadiona O2 World Arene sa 17.000 mjesta, a 4. januara održana je posljednja oproštajna zabava koja je trajala punih trideset sati. Nakon zatvaranja, bilo je potrebno skoro dvije godine prije nego što su Michael i Norbert pronašli novo mjesto dostojno Ostguta i njegovog nasljeđa.

Ne tako daleko od lokacije starog Ostguta, postojala je elektrana u vlasništvu švedskog energetskog giganta Vattenfall. Postrojenje je uklonjeno iz upotrebe i očišćeno od turbina, generatora i druge tehničke opreme, a ono što je ostalo je gola betonska konstrukcija iz pedesetih godina koja je imala sve ono što su Teufele i Thormann tražili za novi klub. Sredinom oktobra 2004. godine, ljubitelji techno zvuka su prvi put napunila staru elektranu. Velika dvorana, koja će kasnije postati techno klub Berghain, još nije bila završena, tako da su se gosti okupili u novonastalom Panorama baru, koji je slijedio primjer istoimenog mjesta prijašnjeg kluba.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Bane Vasić o saradnji sa bh. pjevačem: Koke je fantastičan, "Kafanicu" znaju vrapci na grani

https://www.instagram.com/p/Bu1E1wplQFI/

Mjesec dana nakon otvaranja Panorama bara, otvorena su i čelična vrata koja su vodila do velike dvorane nazvane Berghain. Bergahin je dobio ime po dva naselja koja okružuju elektranu – Kreuz(berg) i Friedrichs(hain).

Baš kao i u Ostgutu, podij je bio ispunjen ljubiteljima tvrdog, mračnog techna, a industrijski ambijent i moćno ozvučenje stvorili su legendu o kojoj danas priča cijeli svijet.

Meka klabera danas se proteže na čak tri etaže  sa nekoliko odvojenih prostora, od kojih najveća hala prima 1.500 ljudi.

Ostatak prostorija je poprilično sakriven i zamračen jer su namijenjene užem krugu ljudi i intimnijoj vrsti druženja. Pored hedonizma i dekadencije, u Berghainu možete poslušati neke od najboljih DJ-eva svijeta, ali nikako ne očekujte komercijalne MTV house hitove. Plesni podij čine 18 metara visoki stropovi, a minimalistički čelik i beton čine većinu dekoracija ovog mjesta.

https://www.instagram.com/p/BegXCrfHQht/

Ukoliko ulazite u Berghian, tu ulazite potpuno otvorenog uma, a na pojedincu je odluka da li će samo plesati ili će se prepustiti i njegovim dodatnim čarima.

U Berghainu postoji striktna politika zabrane fotografisanja i to je pravilo kojeg se u potpunosti morate pridržavati.

Upravo iz tog razloga, prilikom ulaska u klub dobit ćete i naljepnicu preko kamere na mobitelu. U toaletima kluba, koji su inače unisex, nema ni ogledala, što u kombinaciji nedostatka fotoaparata daje potpuni osjećaj slobode.

https://www.instagram.com/p/k72fenP4HU/

Klub Berghain i techno muzika su postali dio pop kulture sa sve većom medijskom pažnjom poznatih publikacija poput Rolling Stonea i The New Yorker-a.

Zašto baš on nosi titulu najlegendarnijeg kluba na svijetu, teško je objasniti. Kombinacija mukotrpnog rada, vremena i faktora sreće su igrali veliku ulogu, kao i faktor misterije koji okružujemo ovo legendarno mjesto.

U ljudskoj prirodi je želja da svjedoče hedonizmu, a debeli betonski zidovi Berghaina pružaju upravo to svima koji se nađu iza njih.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...