Billain VS Hollywood

- Advertisement -

Bosanskohercegovački producent i DJ Adis Kutkut Billain nedavno je radio na produkciji dva holivudska  blockbustera “Pacific Rim Uprising” i za film “Hunter Killer”.

Oba filma se očakuju ubrzo u našim kino dvoranama, a Billain je svečano prisustvovao na beogradskoj premijeri Pacific rima. Ovo je veliki uspjeh za sarajevskog muzičara koji je širom svjeta postao poznat po specifičnom zvuku neurofunka i drum and bass-a.  Billain trenutno radi na svom solo albumu, a povodom produkcije na pomenutim filmovima izjavio je slijedeće.

“U filmu ‘Pacific Rim Uprising’ sam imao ulogu predstavljanja ogromnih mašina, u smislu pravljenja bassova i veoma agresivnih mašinskih zvukova kako bih dočarao kolosalnost i bitku. Mi proiducenti u biti razmjenjujemo solo kanale i mijenjamo sve dok se ogromni zvukovi ne isprepletu s filharmonijskim sastavom, gitarama, ritmom ili eksperimentalnim perkusijama. Također, zajedno s glavnim producentom radimo kao kolektivni um u sastavljanju ovih kompozicija. U većini slučajeva producent ima jasnu ideju, ali smo mi ti koji donose te svoje ‘potpise’ koji se biraju i stavljaju u srce kompozicije”, rekao je Adis.

PROČITAJTE JOŠ:  Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Za film “Hunter Killer”, u kojem su uloge ostvarili Gerard Butler i Gary Oldman, posao je bio manje zahtjevan, ali jednako interesantan.

“Trebao sam napraviti jednu vrstu podvodne težine u traci koja treba naglasiti ogroman hidrostatični pritisak. Bio je to veoma zabavan proces, jer je muzikom trebalo sinestetski pojasniti klaustrofobiju situacije i događaja”.

Bh producent nerado priča o svom uspjehu pa je također ispod radara prošla i njegova saradnja sa automobilskom kućom Audi za koju je radio muziku i zvuk na premijernom predstavljanju novog modela Audi A8. A nedavno je nastupao i na najvećem drum and bass festivalu Rampage sa kojeg nam je najavio ekskluzivnu video reportažu. Za Billaina je godina startala odlično, preostaje još samo da nam saopšti lijepe vijesti povodom svog albuma i time postavi šlag na tortu.

PROČITAJTE JOŠ:  Dean Kotiga prvi put u Tuzli: Kvizmajstor je gost Sajma kafe i čokolade

Izvor: RedBull.ba

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...