Boom bap ili Trap? Kratki vodič kroz hip hop stilove [video]

- Advertisement -

Gangsta. Trap. Cloud Rap. Od kasnih 70-ih do danas, hip hop je izrodio mnoge podžanrove.

Ako hip hop fanovi nešto vole više od slušanja muzike, onda su to diskusije o tome šta zapravo definiše žanr.

Poznata je izreka velikana KRS One-a “Rap is something you do, hip hop is something you live”, što ostaje kao važna činjenica za imati na umu. Hip hop i njegovi podžanrovi mogu se definisati po tome odakle izvođač dolazi, kakav lifestyle ima – kao i po samom zvuku ili tematici koju obrađuje.

Glavni žanr razvijao se na fascinirajuće načine od svog rođenja, a ovdje predstavljamo neke od živopisnih stilova koji su se od tada razvili.

Boom Bap

Boom Bap je referenca za teške udarce bubnja “boom” praćene oštrim dobošem “bap”, obično srednjeg tempa, koji vas jednostavno tjera na klimanje glavom. Slobodno se može tvrditi da je u ranim danima kompletan žanr mogao spadati u boom bap, iako izraz nije počeo cirkulisati do 1984. kada ga je T La Rock pomenuo na outru monumentalnog singlea It’s Yours.

Ovaj zvuk nalazio se u samom srcu hip hop-a, od najranijih breakbeatova, preko sampling inovacija Marley Marl-a, do originalne zlatne ere njujurškog repa koju su predvodili DJ Premier, Large Professor i Pete Rock.

Najbolji primjer: Gang Starr – Just To Get A Rep

Trap

Od svojih skromnih početaka, trap se u posljednjoj deceniji uzdigao na dominirajuće mjesto u hip hop-u, te velikim dijelom i u pop muzici sa izvođačima poput 2 Chainz i Migos, do Selene Gomez ili Ariane Grande, koji novac zarađuju od trap zvuka. Konceptualno, korijeni sežu u 80-e i 90-e, kada su se trap house nazivale kuće u kojima se vrši prodaja droge. Prvi primjer dolazi čak iz 1991. kada Kilo Mafia ovaj termin pominje na pjesmi Keep On Rolling. Trap ipak nije isplivao kao bitniji rap stil do izlaska albuma T.I. – Trap Muzik 2003. i Trap House Gucci Mane-a 2005. Do tog momenta počeo je dobivati svoju muzičku formu, kao mješavinu svih dotadašnjih južnjačkih stilova. Sadržavao je sve, od inovativne tehnike Three 6 Mafie i DJ Screw-a, do brojnih zveckajućih činela Mannie Fresh-a i Shawty Red-a. Međutim, pravi uspon modernog trapa je počeo sa radom producenta Lex Lugera, na Wacka Flocka Flame-ovom albumu Flockaveli.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Laka objavio singl "Mama"

Najbolji primjer: Wacka Flocka Flame – Hard In The Paint

https://www.youtube.com/watch?v=wZ9gzp1AL88

Gangsta Rap

Rap muzika koju kreiraju gangsteri, ili oni na koje je gangsterski život imao utjecaja. Šta god o njemu mislili, gangsta rap je iskren dokument uličnog života i moralno upitnih načina življenja. Po samoj prodaji kvalificira za jedan od najbitnijih hip hop stilova. Prvo izdanje koje izričito adresira gangsterski život dolazi 1986. na traci Schooly D – PSK. Globalno prepoznavanje dolazi tek dvije godine kasnije sa NWA i pjesmom F**ck The Police, koja izaziva moralnu paniku i veliku debatu. Do 1992. kada Dr Dre izbacuje album The Chronic, gangsta stil uspostavio je dominaciju koja je trajala do 2007. Tada Kanye West uz mnogo buke, sa svojim trećim albumom Graduation ostvaruje veću prodaju od 50 Centa i njegovog albuma Curtis. Sa izvođačima Snoop Dogg, 2Pac, Nas, Raekwon, Jay-Z, Scarface, Notorious B.I.G. te stotinama i hiljadama drugih postalo je jasno da ne možete razumjeti modernu Ameriku i veliki dio modernog svijeta, bez razumjevanja gangsterskog mentaliteta.

PROČITAJTE JOŠ:  Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Najbolji primjer: Dr Dre & Snoop Dogg – Deep Cover

Grime

Forma elektoronskog ritma, uglavnom bržeg tempa rođena početkom 21. vijeka u istočnom dijelu Londona. Od nastanka do danas, pitanje da li grime uopšte kvalificira kao hip hop ostaje kontraverzno. Mnogi ističu kako su njegovi korijeni koji potiču iz UK garage-a dokaz da se radi o potpuno drugačijoj stvari, ali s druge strane ne smije biti zaboravljeno da i korijeni old school hip hop-a potječu od klupske muzike poput funka i disca. Do nastanka grime-a, termin hip hop se već koristio za mainstream rap ili backpacker stil, a da sa nijednim od ovih stilova nije imao mnogo zajedničkog. Međutim, mnogi dokazi podupiru tezu da je grime jedna od formi hip hopa. To je vrsta ulične muzike koja koristi rap tehniku, te su je izumili crni muzičari. Stavljen je i akcenat na liričke battleove, a evidentan je i utjecaj američkog repa obzirom da su se mnogi američki hip hop beatovi mogli čuti na ranim grime mixtapeovima. Do današnjeg dana grime ostaje najbitniji engleski doprinos evoluciji hip hopa.

Najbolji primjer: Dizzee Rascal – I Luv U

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...