ČudNoReĐe objavilo treći album

- Advertisement -

Nakon albuma „Dno je sve rjeđe“ (2016.) i „Kompakt diskutabilno“ (2017.), zagrebačka eklektična rock formacija ČudNoReĐe objavila je svoje treće studijsko izdanje pod nazivom „Nizbrdo gore (Sastav raspada)“.

Kao što sam naslov i naslovnica albuma sugeriraju, ležeran ton i vedre boje koje su prevladavale na posljednjem uratku ovdje ustupaju mjesto sivilu ozbiljnijih tema.

“To nije nije znak ‘stilskog zaokreta’ niti ‘autorskog sazrijevanja’ , već samo puka odluka da se u ovom trenutku predstave neke pjesme s mračnije strane vječito šarolikog spektra stvaralaštva“, pojašnjava predvodnik grupe Ognjen Bašić.

Album je podijeljen na dvije cjeline. Prvih pet pjesama snimljenih 2018. i nastalih između 2011. i 2018. čine EP „Nizbrdo gore“, a posljednje dvije koje spadaju u maxi singl „(Sastav raspada)“ su remasterizirane snimke pjesama iz 2011. nastalih u prošlom desetljeću.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu "Šalji piće"

„Na albume nikad nisam pjesme stavljao kronološkim redoslijedom nastajanja. Albumi ČudNoReĐa su kompilacije pjesama nastalih u različitim vremenskim trenutcima, koje su u istom periodu samo skupa snimljene. Ovdje su iznimka posljednje dvije pjesme snimljene godinama ranije, ali uklapaju se u koncept tmurnijeg albuma i od odabranih su jedine koje danas ne bih mogao bolje izvesti i snimiti“, dodaje Ognjen.

Teme tekstova na novom albumu su: disfunkcionalni partnerski odnosi, varljivi dosezi društveno-političkih angažmana, dijeljenje reklamnih letaka (drugi dio!), utjecaj rata na poremećeno poimanje mira, zaglibljivanje u kolotečini svakodnevnice, ciklusi stvaranja i raspadanja te alkoholne demencije.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

„Nizbrdo gore“ je kompletno elektriziran, nema niti jedne dionice na akustičnoj gitari često upotrebljavanoj na prethodnim albumima, a stilski se kreće na razmeđima rocka („Zbogom parole“, „Opsada stubišta“), punka („Sam u dvoje“), sjevernjačkog folka („Metuzalem rata“), pa čak rubno i bluesa („Rutina“). „(Sastav raspada)“ donosi pjesmu „(Maslačak)“ u sympho/folk maniri uz mnoštvo programiranih instrumenata i zvukova te tzv. kromanjonski blues „(Daj kilu vina)“ sniman isključivo glasovima.

Izdavač ovog albuma je Juda Records. Album je sniman u studiju SveMir, a miksan u studiju Slamasonik pod vodstvom sve viđenijeg snimatelja, fotografa, muzičara i producenta Doringa. Na albumu se pojavljuje i Ivan Čapanov (Plovdiv, Bugarska) koji je u jednoj pjesmi gostovao na gajdama. Naslovnicu albuma izradio je Doringo, a grafit-logo na istoj Matej Kljujev.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...