Fenomenalna godina Jorje Smith – Amy Winehouse i Nina Simone su umjetnice koje su jako utjecale na mene

- Advertisement -

Nije pretjerano reći da je 21-godišnja pjevačica, umjetnica i kantautorica Jorja Smith imala fantastičnu godinu.

U junu je ova Britanka objavila svoj debitantski album “Lost & Found” nakon čega je njezina popularnost skočila do neslućenih razmjera.

Dobila je i nagradu “Critics’ Choice” na “Brit Awardsu”, prešla je i preko ‘bare’ te je pokupila odlične kritike u SAD-u…

Kako se godina i njezina turneja bliže kraju Jorja se pokušava vratiti stvaranju. Planira i piše nove pjesme… U razgovoru za britanski portal “Cult” Jorja je pričala o svom ocu koji joj j bio uzor, te u svom putu i karijeri.

  • Moj otac je imao bend prije nego što sam rođena, tako da nisam imala priliku vidjeti ga u bendu. Ali sjećam se da mi je govorio koliko je važno da bend bude čvrst, da ima zajedništvo. Kada sam živjela kući u Walsallu pisala sam pjesme u svojoj sobi, potom bi ih snimala uz svoju klavijaturu i puštala tati. Uvijek mi je davao konstruktivnu kritiku, što sam mrzila, ali sam ga slušala. Rekao bi mi: “hm, u ovoj pjesmi ne čujem baš refren”, ili “ova mi se sviđa” itd, kazala je Jorja.
PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pjevačica Sabina Dodik: Zeničanka koja svira klavir i violinu oduševila obradom hita Šemse Suljaković

Ona napominje da je Amy Winehouse imala veliki utjecaj na njezin izričaj.

  • Amy Winehouse, ali i Nina Simone. Ona je također umjetnik kojeg volim i poštujem. Obje su iskrene i ranjive, a njihove pjesme me istovremeno mogu učiniti sretnom,a mogu me i rasplakati. U svakom njihovom stihu možete čuti bol i vjerujete u svaku izgovorenu riječ. Uz njihove pjesme osjećate se kao da niste sami, kazala je Jorja Smith.

Zbog čega vas naziv albuma “Lost & Found” najbolje opisuje?

  • Mogu se lako izgubiti u ljubavi, mislima, pjesmama. Ali, istovremeno znam tačno šta želim i kako to učiniti. Ko me upozna bolje shvatit će o čemu pričam. Ovo je moj prvi album i to je takoreći moje predstavljanje. A kasnije bi me trebali upoznati kao odraslu osobu. Neke su pjesme nastale kada sam imala 17 godina. Naravno, danas sam odrasla, znam puno toga više, ali te pjesme su i dalje povezane samnom. Moj stil pisanja nije se puno promijenio, ali jasno se može prepoznati da u nekim pjesmama iz mlađih dana govorim o nekim svojim greškama, kazala je Jorja Smith, koja smatra da umjetnost treba koristiti i kao platformu za iznošenje važnih društvenih pitanja.
  • Osjećam da je važno pričati o stvarima koje se događaju u svijetu. Ali, prije nego što počnete govoriti o takvim temama morate ih dobro razumjeti. Danas se toliko toga događa u svijetu da je teško sve pratiti, ali definitivno je važno javno izreći svoja uvjerenja.
PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

Nakon uspješne 2018. Jorja se polako okreće novom stvaralaštvu.

  • U 2019. mogu ponovo početi pisati pjesme. Bila sam toliko zauzeta turnejom, festivalima, gostovanjima, intervjuima…, da jednostavno nisam bila u stanju uma potrebnom za pisanje pjesama. To je znalo biti dosta frustrirajuće. Ali, uskoro će sve to doći na svoje mjesto u mojoj glavi i imat ću vremena prenijeti misli na papir ia za mikrofon, kazala je Jorja Smith.
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...