[life intervju] Kendi: Pjesma Arapske pare je nikad aktuelnija, ali to nije identitet moje muzike

- Advertisement -

Srbijanski reper Kendi je nedavno izdao novi album pod nazivom “Pablo Kenedi – Trap je mrtav”, a to je bio jedan od povoda za razgovor sa njim.

Ovaj mladi ali među omladinom veoma popularni muzičar koji iza sebe ima nekoliko albuma i uspješnih projekata, zasigurno je najpoznatiji po pjesmi “Arapske pare”, koja ima preko 15 miliona pregleda na jutubu.

Popričali smo sa njim o novom albumu, ali i starim pjesmama, kao i o predstojećim projektima, te planovima u 2019. godini…

Evo za početak, malo mlađe raje ima a da ne zna za Kendija. Ali eto, za ove koji ne znaju; molimo te da nam se predstaviš. Ko je Kendi? Ko je Pablo Kenedi? A Ko je Milan Sisojević? Da li je to jedan lik koji uzima imena po potrebi ili se radi o više likova?

Kendi je najviše Milan, mada ima i tu odstupanja. Pablo je građen karakter, preteruje u svemu i parodija je na novi talas, sa stilom, temama i trap elementima.

Foto: Marko Obradović Edge

Svakako, tvoja najpoznatija pjesma je „Arapske pare“. Za tu pjesmu se sa sigurnošću može reći da je hit i zbog same činjenice da pjesma ima 16 miliona pregleda na yt-u. Nas zanima da nam opišeš život te pjesme. Kako je nastala? Da li si odmah znao „to je to“? Kako je prošla uživo? Šta se trenutno dešava sa tom pjesmom? Je li ti dosadila?

PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

+Kendi: Arapske pare –

Nastala je par godina pre nego što je izbačena, ali sam čekao pravi vizual, znajući da će eksplodirati. Sreća u nesreći je što je ta tema u Beogradu i dalje aktuelna, pa je to odlično ispraćeno. Na protestima koji su aktuelni kod nas se i dalje pušta, ne znam da li je ljudima dojadila, meni jeste svakako. Drago mi je da je izašla, ali to nije identitet moje muzike i tekstova.

Nakon te pjesme uslijedila je saradnja sa Koolade-om u vidu albuma „Papirni avioni“. Kako je došlo do toga?

+Kendi i Koolade album „Papirni avioni“:

Upoznali smo se u Beogradu na premijeri filma “Stani na put”, prepoznali jedan drugog i dogovorili neku saradnju u vidu pesme, koja je ubrzo postala i ceo EP. Srećan sam što sam radio sa jednim od najboljih bitmejkera na Balkanu i šire i uživao sam u samom procesu stvaranja. 

Foto: Marko Obradović Edge

Posljednji album Trap je mrtav je i najveći povod ovog intervjua. Ispromoviši ga… Zašto da ga poslušamo?

Kendi album „Trap je mrtav“:

 

Zabavan je. Tekstovi, flow, melodije, mix, sve je zategnuto. Ništa dublje od toga. Za razliku od Kendija, gde bi trebalo da uključiš mozak iole, ovaj projekat je mozak na ispašu i klimaj glavom. Trap je živ, digao sam ga iz mrtvih!

Album ima 7 pjesama. Jedno vrijeme su to muzičari nazivali EP, dok Kanye West nije izbacio album od 7 pjesama, pa se u posljednje vrijeme ponovno to počelo praktikovati. Šta ti misliš o tome? Je li bitno; album ili EP?

Nije bitno. Kao što nije bitno da li je trap ili rap, ako vozi buraz, samo udri. Ja volim ovaj format, jer nije prekratak kao singl, ipak možeš neki mini koncept da napraviš, opet sa druge strane nije predugačak, kao raniji albumi, jer ova instant generacija nema vremena za to.

Foto: Marko Obradović Edge

Za kraj; šta možemo očekivati od Kendija u 2019. godini?

Par singlova/spotova i Kendija i Pabla, ali mislim da ću ove godine malo odmoriti od projekata.

Hoćeš li nastupati po BiH? Kada te možemo očekivati u Sarajevu?

Volim Sarajevo, uvek mi je lepo da dodjem. Vi bar imate tu veze, cimajte neke organiztore, mi možemo i sutra da dođemo 🙂

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...