Muze velikih muzičara – Ko su žene iz pjesama nekih od najvećih hitova sa Balkana?

- Advertisement -

Poslovica kaže da ćete živjeti vječno ako se u vas zaljubi pisac ili pjesnik.

U grčkoj mitologiji, muze su bile boginje koje su inspirisale nauku, književnost i umjetnost, bile su izvor znanja izraženog u poeziji, pjesmama i bajkama.

U moderno vrijeme, muze najčešće susrećemo u obliku žena (ponekad i muškaraca) koje inspirišu muzičare, slikare i/ili pisce.

Piše: Sanja Savić

One na neki način oblikuju karijeru umjetnika, bilo da se radi o muzici ili nekoj drugoj vrsti umjetnosti.

Sa sigurnošću možemo reći da su žene zapravo i najveća inspiracija za pisanje tekstova i stvaranja muzike.

Pjesme i albumi su nazivani po ženama, a iako su to najčešće bile nesretne ili neostvarene ljubavi, iza sebe su ostavile trag i stihove koji se pjevaju generacijama.

Neka od najboljih muzičkih ostvarenja u istoriji svjetske, ali i domaće muzičke scene pripisana su prisustvu muza.

Od svjetskih ikona poput Johna Lennona i Marvin Gayea, do domaćih poput Džonija Štulića i Đorđa Balaševića, jedan aspekt se uvijek jasno ističe u njihovim pjesmama, a to je prisustvo ženskog lika.

Džoni Štulić i danas važi za jednog od najvećih poeta sa ovih prostora, a svako ko je ikad slušao njegove tekstove zna da je opjevao mnogo žena u svojim pjesmama.

Zasigurno jedno od najpoznatijih ženskih imena u Štulićevim pjesmama je Gracija. U knjizi “Fantom slobode”, Hrvoje Horvat  je otkrio da je Gracija Pedić bila djevojka u koju se Štulić zaljubio za vrijeme ljetovanja, a posvetio joj je dvije pjesme na albumu Sunčana strana ulice“. Upravo zbog Gracije, Štulić je ostavio svoju tadašnju djevojku Branku kojoj je također posvetio jedan od najvećih Azrinih hitova Odlazak u noć“.

https://www.youtube.com/watch?v=MWHpbIZH1mU

Dignem glavu, a tamo Maja Prišt”, stih je iz pjesme Lijepe žene prolaze kroz grad” koju je Štulić posvetio još jednoj ženi, ovaj put po imenu Vlatka Pirš koju je preimenovao u Maju Prišt “jer ga nije doživljavala“.

PROČITAJTE JOŠ:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Postoji i neobjavljena pjesma “Jesi li sreo djevojku slatku kao V.P.?”, koja je također napisana za Vlatku.

Vjerovatno najpoznatija djevojka Džonija Štulića bila je Snježana Banović koja je sa Štulićem provela pune tri godine.

Snježani su posvećene neke od najljepših Azrinih pjesama, kao što su Život običnog tempa, Jesi li sama večeras, Volim te kad pričaš i Usne vrele višnje”.

Više od 37 godina ljubavi i zajedničkog života vežu novosadskog kantautora Đorđa Balaševića i njegovu suprugu Oliveru kojoj je posvetio stihove “Drugo bi sve imalo smisao, ne bih svakoj pjesme pisao, da sam znao da postojiš, Olivera” u pjesmi „Olivera“.

Njih dvoje su se upoznali u Novom Sadu dok je ona bila siromašna studentica iz provincije, a i danas su u sretnom braku.

Pjesmu „Selma“ iz rane faze grupe Bijelo Dugme napisao je pjesnik Vlado Dijak 1949. godine, a zahvaljujući Goranu Bregoviću kasnije je postala jedan od najvećih jugoslavenskih hitova.

Pjesma je zapravo posvećena djevojci Selmi Borić koja je tada bila studentica u koju je autor pjesme bio zaljubljen. Po odlasku na studije u Sarajevo, zaljubljeni mladić joj je ponio kofere do voza i na rastanku rekao „Selma, ne naginji se kroz prozor“.

Selma je za pjesmu saznala tek 13 godina poslije, a jednom prilikom poslije koncerta prišla je Bregoviću i rekla da je upravo ona ta Selma. Selma danas ima 89. godine i živi u Zagrebu.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

Pjesma “Lutka sa naslovne strane” jedna je od najvećih hitova grupe Riblja Čorba, a inspiracija za pjesmu Bori Čorbi navodno je bila Meri Cakić, legendarna beogradska starleta iz sedamdesetih godina.

Meri je u vrijeme kada je pjesma nastala nastupala sa plesnom grupom „Ribetine“, a i danas se polemiše da li upravo ona „lutka“ iz pomenute pjesme.

Zanesen Splićankom Ines Bareza, legenda hrvatske muzičke scene Arsen Dedić svoju pjesmu “Ne daj se, Ines” koju je odrecitovao Rade Šerbedžija posvetio je  Ines koja danas živi u Milanu gdje se bavi astrologijom, slikarstvom i vajanjem.

 „Milena generacijo moja, da smo se ranije sreli“ su stihovi pjesme „Milena“ grupe Novi Fosili koja je zasigurno obilježila cijelu jednu generaciju. Baš kao i žene iz drugih pomenutih pjesama, Milena je stvarna osoba.

Milena je u to vrijeme bila medicinska sestra koju je Rajko Dujmić upoznao u Herceg Novom, a ostavila je toliki utisak na njega da joj je samo nakon jednog susreta obećao napisati pjesmu.

https://www.youtube.com/watch?v=jSouEC8BFuI

Iako njegove pjesme vrlo često krase ženska imena poput Emili, Esma, Anđela, Kristina, Jasmina i mnoga druga, Zdravko Čolić je izjavio kako zapravo ni jedna nije posvećena konkretnoj osobi, osim pjesme „Jedna zima sa Kristinom“, koju je Kornelije Kovač posvetio svojoj kćerki Kristini Kovač.

Još neka od imena koja danas rado pjevušimo su svakako i Marija, Tamara, Ana, Sanja, Marina, ipak nije poznato kako i zašto su nastale baš pod tim imenom. Ipak, jedno je sigurno, a to je da su žene oduvijek bile pokretač i najveća inspiracija muzičarima i tekstopiscima širom planete.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...