Naša Halloween playlista – 12 „najstrašnijih“ pjesama u muzičkoj industriji

- Advertisement -

Noć Vještica je iza ugla, a zahvaljujući uticaju pop kulture, najstrašniji praznik više nije rezervisan samo za zapadne zemlje svijeta.

Ono što ovu noć čini posebnom svakako jeste vizuelna posvećenost,  kostimi, maske i dekoracije, ali ipak, malo stvari izaziva strah kao muzika i zvuci koji dopiru do nas.

Bilo da se radi o pop, rock, metal ili hip hop žanru, brojne numere već decenijama izazivaju strah kod slušalaca. Ukoliko ove godine možda planirate uživati u vlastitoj Halloween playlisti, a Thriller i Monster Mash se doimaju suviše predvidivim muzičkim izborom, za vas smo pripremili listu nekih od najstrašnijih i najjezivijih pjesama u muzičkoj industriji.

  1. The Beatles – Revolution 9 (1968.)

https://www.youtube.com/watch?v=HWmvbxGpra4

U trajanju preko osam minuta, Revolution 9 je zvanično najduža, najavantgardnija, ali i najozloglašenija pjesma The Beatlesa. Iako su važili za zlatne dečke 60-ih, ova pjesma ima tamno mjesto u istoriji, smatrajući se izvorom inspiracije za liderea ozloglašenog ubilačkog kulta Charlesa Mansona.

  1. Alice Cooper – I Love the Dead (1973.)

Gotovo svaka pjesma Alice Coopera zaslužuju mjesto na listi poput ove. Ipak, I Love the Dead se izdvaja po svojoj užasavajućoj tematici – nekrofiliji.

  1. Nick Cave and The Bad Seeds – Song of Joy (1996.)

„Pjesma radosti“ je mračna pjesma sa albuma „Murder Ballads“ iz 1996. godine. Pjesma govori o misterioznom čovjeku koji, u hladnoj zimskoj večeri, nasumično bira kuću da bi potražio sklonište. Iako je sam tekst pravo poetsko remek djelo, priča je ustvari o ubici i o strašnim zločinima koje je počinio.

  1. Moonspell – Vampiria (1995.)
PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Kad će taj kružni?

https://www.youtube.com/watch?v=LawpVw5NjuA

Vampiria portugalskog gothic metal benda Moonspell smatra se jednim od gothic klasika 90-ih. Protkana ambijentalnim elementima, teškim riffovima, crkvenim zvonima i zloslutnim vriskom na kraju pjesme, Vampiria zasigurno posjeduje sve horror elemente u samo pet minuta.

  1. Eminem – Kim (2000.)

Kim je pjesma o brutalnom ubistvu bivše žene Kim, a obiluje vriscima i Eminemovim agresivnim prijetnjama i uvredama, što je čini jednom od najtežih, ali možda i najneslušljivjih rap pjesama danas. Kroz ovu pjesmu, Eminem je ispoljio sve svoje frustracije prema svojoj bivšoj ženi Kim, a Kim je kasnije izjavila da je željela da izvrši samoubistvo nakon slušanja.

  1. The Cure – Lullaby (1989.)

Ponekad je lako zaboraviti da je The Lullaby ustvari jedna od najjezivijih pjesama sa kraja 80-ih godina. Prenesena kroz polu-šapat, ova mračna balada opisuje zlokobno paukoliko stvorenje sa apetitom da proždere frontmena Roberta Smitha. Stvorenje je najvjerovatnije metafora za depresiju i ovisnost  sa kojom se Smith borio. Video za ovu pjesmu podjednako je jeziv.

  1. Careful With That Axe, Eugene – Pink Floyd (1968.)

Objavljen kao B-strana, singl Pink Floyd-a iz 1968. godine je instrumentala koju na trenutke prekidaju šapati i vrisci Roger Watersa. Iako nema pozadinsku priču, pjesma odaje mračnu i jezivu atmosferu, a najvjerovatnije govori o zastrašujućim zločinima počinjenim sjekirom.

  1. Black Sabbath – Black Sabbath (1970.)

Pjesma sa debitantskog albuma legendarnog benda Black Sabbath snimljena je još davne 1968. godine, a pet decenija poslije i dalje se smatra jednom od najmračnijih pjesama ikad snimljenih.

  1. Leonard Cohen – Avalanche (1971.)

https://www.youtube.com/watch?v=SQe88ybEIe8

Jedan od najljepših muških vokala ikad, ali i najmračnijih. Pjesma govori o opsesiji, a obradio ju je i Nick Cave.

  1. Bauhaus – Bela Lugosi’s Dead (1979.)

Objavljena u ljeto 1979. godine,  ova gothic himna odaje počast legendarnoj filmskoj zvijezdi Beli Lugosi, inače poznatom po mnogim horror ulogama, kao i drakuli iz istoimenog filma iz 1931. godine.

  1. Patience & Prudence – Tonight You Belong To Me (1956.)

Postoji nešto jezivo u obradi pjesmi Tonight You Belong To Me, hita iz 1926. godine, a koju su obradile sestre Patience & Prudence 1956. godine. Iako naizgled nevina i sretna pjesma, serije poput Murder House i American Horror Story učinile su da ova pjesma kod mnogih danas izaziva strah i nelagodu.

  1. Ghost Riders in The Sky – Johnny Cash (1979.)

Ghost Riders in The Sky je kaubojska himna, prvi put izvedene 1949. godine.  Pjesma govori o priči iz naroda o viziji goveda na nebu koje proganjaju duhovi ukletih kauboja. Iako obrađena od strane mnogih izvođača, verzija Johnny Casha ostaje i dalje jedna od najpopularnijih obrada ove jezive pjesme.

Mjesta za obilazak – baš strava!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...