Roditelji i djeca muzičari: Gabi Novak, Arsen i Matija Dedić

- Advertisement -

Kroz historiju je poznato da su roditelji svoje poslove prenosili na djecu; bilo da se radi o zanatlijama, farmerima, političarima, privrednicima ali i u umjetnosti.

Ne samo roditelji na djecu, nego su ti poslovi bivali čuvani i prenošeni sa koljena na koljeno.

U svijetu postoje razni primjeri umjetnika koji su svoje prve korake imali kao djeca, imitirajući svoje roditelje, a kasnije i završili baveći se slikarstvom, muzikom ili nekom drugom umjetnošću.

U muzici su neki od njih Hulio i Enrike Inglesias, Bili, Džo i Jakob Armtrong, Bob, Zigi i Demian Marli… Bob i Jakob Dilan, Leonard i Adam Koen, Pol i Džejms Mekartni i mnogi drugi.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Kad će taj kružni?

Ima mnogo primjera i u sportu, ali o tome nekom drugom prilikom. Ono na šta ćemo se u ovom tekstu fokusirati jesu muzičari sa prostora ex-Yu čija su djeca krenula njihovim stopama.

Gabi Novak, Arsen i Matija Dedić

Arsen Dedić je svakako pionir jugoslovenskih šansonjera i jedan od najvećih  pjesnika i muzičara na ovim prostorima.

Matija Dedić
Matija Dedić, arhivska fotografija

No, i njegov sin Matija Dedić je uspješan džez pianista koji iza sebe ima uspješnu karijeru, a nagrade koje su dobili ovaj otac i sin se zasigurno ne mogu pobrojati. Još kada na to sve dodamo i Gabi Novak, vrhunsku pjevačicu, Arsenovu suprugu, a Matijinu majku, onda zaključujemo da je ova porodica ostavila iza sebe i bezbroj muzičkih djela.

Ovu priču objavljujemo u nastavcima, a sve možete pratiti na linku Roditelji i djeca muzičari

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA