Scott Storch: Pad i povratak hip hop legende [video]

- Advertisement -

Legendarni Hip Hop producent Scott Storch, prije nekoliko dana održao je predavanje na Red Bull Music Festivalu Toronto 2018 gdje je govorio o svom usponu, padu, te ponovnom vraćanju na muzičku scenu.

Poznajemo ga kao jednog od prvih članova grupe The Roots, u kojoj je svoj prvi producentski uspjeh doživio za svoj rad na globalnom hitu “You got me” sa Erykom Badu i Eve.

Znamo njegovu legendarnu melodiju sa pjesme “Still Dre” Dr. Dre-a, kao i “Lean Back” Terror Squad-a, ili “Candy Shop” 50 Centa.

Njegova produkcija obilježila je 2000-te, pa mu donijela suradnje sa najvećim zvjezdama: The Game, T.I., Chris Brown, Christina Aguilera, Beyonce, Nas, Snoop Dogg, Pink, Lil’ Kim, i brojnim drugima.

Tih godina bio je apsolutni vladar među hip hop producentima, međutim skretanje u svijet droge njegovu je muzičku karijeru dovelo do samog dna. Njegovo bogatstvo do 2006. naraslo je na 70 miliona dolara, ali ulaskom u elitno hollywoodsko društvo stvari su se naglo promjenile. Muzička karijera ostala je po strani, a on se fokusirao na zabavu i prijatelje.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Bogatstvo se brzo trošilo na privatni avion, jahtu, te preko 20 luksuznih automobila, već početkom 2007. našao se u financijskim problemima. Problemi sa zakonom i ovisnošću nastavili su se i u narednim godinama, te je 2015. oficijelno proglasio bankrot.

Scott Storch je publici na Red Bull Music Festivalu Toronto rekao da se vratio u muzički posao sa novim porivom, te da sada radi sa novim izvođačima među kojima su Young Thug, Russ, Trippie Red i drugi.

Naglasio je kako je za to zaslužan njegov menadžer Steve Lobel, kojeg poznajemo kao jednog od najvećih radnika i istinsku legendu muzičke industrije.

“Kad sam se konačno natjerao na promjenu i odlučio da sredim svoj život, udružio sam snage sa Steveom Lobelom, koji mi je objasnio važnost rada sa novim izvođačima” rekao je Storch. “Kada sam se vratio prve ideje su bile ‘Moramo zvati Beyonce, moramo zvati ovoga ili onoga’, ali Steve mi je rekao: ‘Radi novu muziku sa novim umjetnicima i uđi u dodir sa kulturom, i klinci će te ponovo voljeti’. Bio je u pravu, vidjeli smo neke jako nove izvođače, kako postaju uspješni novi izvođači.”

PROČITAJTE JOŠ:  Bajram Šerif Mubarek Olsun

Istakao je i kako rad sa novim umjetnicima donosi više zadovoljstva. “Jedna je stvar raditi sa nekim ko ima milion hitova, a potpuno druga nekoga izvesti na put i sa njima napraviti njihov prvi hit.”  rekao je.

U razgovoru o svojoj karijeri Scott Storch se dotakao i detalja nastajanja velikih hitova poput “Cry me a river” Justina Timberlakea, ali i radu sa današnjim dolazećim rap zvijezdama, u svijetu u kojem se zvuk hip hop-a drastično promjenio.

Prisjetio se posljedica prevelikog uspjeha, te lekcija koje je izvukao. Ovaj razgovor donosi uvid u jedinstvenu muzičku karijeru, kao i u unutarnje mehanizme  muzičke industrije, te pokazuje koliko je teško podići se nakon pada. Pogledajte cijeli razgovor u nastavku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...