Zaboravljeni dragulji, dio prvi

- Advertisement -

Iako su na prostoru Balkana u proteklih nekoliko stoljeća prodefilovale razne imperije, uređenja, ideologije i vladavine, nekako su kultura i umjetnost ipak uvijek pronalazili način za djelovanje, razvijanje i uticaj na sve sfere društvenog života.

To dokazuje i bogat stvaralački opus i mnoštvo nagrada na svjetskom nivou u svim umjetnostima i srodnim granama iz oblasti kulture.

U skladu s tim, i muzika se razvijala, ni malo zaostajući za svjetskim muzičkim trendovima.

Nakon bogatog perioda stvaralaštva iz domena klasične muzike od 18. do 20. stoljeća i velikih kompozitora poput Vatroslava Lisinskog, Kornelije Stankovića, Davorina Jenke, Stevana Hristića, Josipa Slavenskog, Blagoje Berse i mnogih drugih, ulazimo u 20. stoljeće gdje dolazi do pojave novih, modernih muzičkih formi, instrumenata, i u konačnici, i novog vala kompozitora i bendova koji će obilježiti prošli vijek.

Ovo je priča o njima…

Piše: Nenad Kovačević

Ilustracija – Ori Raynai / Red Bull Content Pool

Period između dva svjetska rata uglavnom je obilježilo formiranje prvih jazz sastava na ovim prostorima, kao i prve ploče sa domaćim umjetnicima, a među prvim jazz orkestrima bio je onaj koji je u Beogradu osnovao saksofonista Milan Pavlović 1925. godine.

Vođeni tim primjerom ubrzo su nastali i mnogi drugi sastavi, međutim Drugi svjetski rat i okolnosti su poremetile taj razvoj, što važi i za ostatak svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Drago mi je što sam gost na pjesmi "Žurim", svi živimo rock'n'roll

Prva, a u to vrijeme i jedina fabrika gramofonskih ploča je bila Edison Bell Penkala, a nju je osnovao Slovak Eduard Penkala 1927. godine, koji je došao u Zagreb gdje se oženio i nastanio.

Ilustracija, arhivska fotografija

Prvobitno je osnovao fabriku olovaka (otud popularni naziv za olovke – penkalo), a nešto malo kasnije je udružio snage sa slovačkom izdavačkom kućom Edison Bell i napravio fabriku ploča.

Značajno je pridonio i razvoju gramofona i kvaliteta reprodukcije zvuka.

Jedna od najvećih zvijezda ove  izdavačke kuće u tom periodu je bila Sofka Nikolić iz Šapca, svojevrstna preteča Sivane Armenulić, Lepe Brene, Lepe Lukić.

Nakon što se vratila iz Pariza gdje je snimala za lokanu izdavačku kuću “Pate“, potpisala je za Edison Bell za koje će kasnije izdati 15 ploča.

Ilustracija – arhivska fotografija

Nakon Drugog svjetskog rata u svijetu je došlo do ekspanzije novih muzičkih pravaca – jazz, soul, rock n roll, funk, rnb, disco i drugih.

Ni malo zaostajući za svjetskim trendovima na ovim prostorima su se svirali, snimali i izdavali spomenuti pravci, a mnogi domaći autori su ostvarili i velike uspjehe van granica bivše države.

PROČITAJTE JOŠ:  Eldin Huseinbegović pred koncerte: Zahvaljujući muzici putujem širom svijeta i upoznajem nove narode i kulture

Jedan od prvih izvođača na ovim prostorima, a koji je imao svojevrstan status zvijezde bio je Ivo Robić, hrvatski pjevač šlagera.

On je 50-tih godina pored domaće, imao i uspješnu internacionalnu karijeru, a jedna zanimljivost iz njegove karijere je da je on prvi snimio pjesmu “Strangers in the night” autora Avo Uvezijana i Bert Kempferta, a tek kasnije će istu pjesmu snimiti Frank Sinatra i napraviti je planetarno popularnom.

Ilustracija – youtube printscreen

Teško je reći ko je prvi napravio proboj rokenrol muzike na ovim prostorima, ali će se ipak mnogi složiti da su među najzaslužnijim bili Mile Lojpur i Perica Stojančić iz Beograda, te Karlo Metikoš iz Zagreba koji je kasnije napravio sjajnu inostranu karijeru pod imenom Matt Collins.

Ilustracija, arhivska fotografija

Imao je prilike sarađivati sa najvećim svjetskim zvijezdama, a na našim prostorima je najviše poznat kao kompozitor i producent za svoju suprugu Josipu Lisac.

Nastavite će se…

 

Vezani sadržaj: Kafane, klubovi i ples sa ploča na prostoru ex-Yu

Zaboravljeni dragulji, dio drugi: Kako smo dospjeli na svjetsku muzičku mapu

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...