Kako zaustaviti još jedno masovno izumiranje na Planeti

- Advertisement -

UN-ovim nacrtom plana, koji je donesen u ponedjeljak, postavljen je cilj da se do 2030. godine spriječi šesto masovno izumiranje na Planeti.

Naime, gotovo trećina svjetskog mora i zemlje trebala bi biti zaštićena do kraja decenije kako bi se zaustavio pad biodiverziteta što može ugroziti opstanak čovječanstva, navodi se u draftu Pariškog sporazuma o prirodi.

Da bi se borili sa onim što su naučnici opisali kao šesto masovno izumiranje u Zemljinoj historiji, prijedlogom je predviđen rok do 2030. za očuvanje i obnovu ekosistema i divljih životinja koje pružaju ključne usluge za ljude.

Dvadeset tačaka ovog draft plana, koji se nastavlja na Priški sporazum o klimatskim promjenama iz 2015. ima za cilj uvesti kontrolu nad invazivnim vrstama i smanjiti zagađenje plastičnim otpadom i viškom hranjivih tvari za 50%.

Plastika u morima, arhivska fotografija ( Şebnem Coşkun – Anadolu Agency )

„Današnji nacrt pokazuje da zemlje slušaju i da prepoznaju sve važniju ulogu koju zaštita zemljišta i vode moraju igrati u suočavanju sa klimatskim promjenama, sprečavanju izumiranja divljih životinja i pružanju podrške ljudima i lokalnim zajednicama. Ovo je vrlo ohrabrujući prvi korak”, kazao je Brian O’Donnell, direktor Kampanje za prirodu.

Enric Sala, istraživač u National Geographicu i koautor “The Global Deal for Nature” kazao je: “Ukoliko se ovaj plan usvoji, ovim ciljevima možemo postići ono što naša djeca zahtijevaju od vlada, a to je da slušaju znanost. Ako želimo ostati ispod 1.5C (34.7F), spriječiti izumiranje million vrsta i kolaps sistema koji podržava naš život, moramo zaštiti netaknutu prirodu, osigurati da najmanje 30% naših okena i kopna je zaštićeno do 2030. godine.”

U maju 2019. vodeći svjetski naučnici upozorili su da se, usljed ljudske aktivnosti, priroda uništava stopom i do stotinu puta većom od prosjeka u prethodnih 10 miliona godina.

Uništavanje koralnih grebena planete, prašuma i drugih vitalnih ekosistema dovelo je u opasnost ljudsko društvo, a autori izvještaja upozorili su na “zloslutne” posljedice kao što su nestašica slatke vode i nestabilnost klime ukoliko se ne poduzmu radikalne mjere.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...