Naučnici upozoravaju: Zemlja najtoplija u posljednjih 120.000 godina

- Advertisement -

Naučnici na Univerzitetu Stanford, sa eksperticom Američke agencije za zaštitu okoliša Carolyn Snyder, proveli su istaživanje koje je bazirano na globalnim klimatskim podacima u proteklih dva miliona godina

Nakon novih istraživanja američki naučnici tvrde da je Zemlja trenutno najtoplija u proteklih 120.000 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučnici na Univerzitetu Stanford sa eksperticom Američke agencije za zaštitu okoliša Carolyn Snyder proveli su istaživanje koje je bazirano na globalnim klimatskim podacima u proteklih dva miliona godina.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Istraživanje je provedeno na bazi uzoraka tla sa različitih dijelova Zemlje, a rezultati istraživanja uključuju i procjene o nastavku zagrijavanja Zemljine površine.

Snyder je kazala da je istraživanje nepobitno pokazalo da je Zemlja trenutno toplija nego ikada ranije u proteklih 120.000 godina, ali i upozorila da bi se temperatura Zemlje mogla zagrijati za dodatnih pet stepeni Celzijusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Detaljniji izvještaj o istraživanju objavljen je u naučnom časopisu “Nature”.

Naučnici već nekoliko decenija upozoravaju na probleme globalnog zagrijavanja na Zemlji koje prvenstveno uzrokuju klimatske promjene izazvane faktorima poput prekomjerne emisije stakleničkih gasova, u prvom redu karbondioksida.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...