Nije bilo veličine odijela: NASA otkazala historijski izlazak ženskog astronautskog tima u svemir

- Advertisement -

Američka svemirska agencija NASA otkazala je historijski izlazak ženskog astronautskog tima u svemir, a jedan od razloga je nedostatak adekvatne veličine astronautskog odijela, javlja Anadolu Agency (AA).

Plan je bio da astronautkinje Anne McClain i Christina Koch 29. marta izađu u šetnju u svemiru, ali organizatori prve takve misije misije su promijenili taj plan.

U saopćenju NASA se navodi da je jedan od razloga promjene plana to što nema adekvatne veličine astronautskih odijela.

“McClain je zaključila da joj najbolje odgovara medium veličina gornjeg dijela odijela. Istu veličinu odijela nosi i Koch, a samo jedno odijelo te veličine možemo spremiti do petka“, navodi se u saopćenju NASA-e.

Iz NASA-e je također saopćeno da će u petak iz kapsule u svemir izaći astronautkinja Koch, ali u društvu astronauta Nicka Haguea, a ne s koleginicom McCain, kako je prvobitno planirano.

McCain je 22. marta bila u svemiru kao 13. žena u historiji koja je napuštala letjelicu u svemiru. Koch će u petak postati 14. žena koja je to uspjela.

Ruski i američki astronauti su u svemir izlazili ukupno 213. puta, a Amerikanci su u vodstvu sa 160 takvih podviga. Rusi se pak mogu pohvaliti da je njihova Svetlana Savitskaya prva žena koja je to uradila i to daleke 1984. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...