Nikolić: Želim pokazati čari fizike i kod mladih pobuditi ljubav prema nauci

- Advertisement -

U Tuzli je nedavno završeno veliko naučno natjecanje među učenicima osnovnih i srednjih  škola iz BiH simboličnog naziva #Budi fizičar. Natjecanje su organizirali Odsjek za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Udruženje fizičara Tuzlanskog kantona.

Učenici su trebali predstaviti svoje inovacije te ih prikazati kroz kratki dokumentarni film u kojem se vidi određena fizikalna pojava odnosno proces samog eksperimenta. U ocjenjivanju najboljih radovali sudjelovali su eminentni profesori te javnost kroz društvene mreže.

Prvo mjesto osvojio je Lukas Nikolić, iz Elektrotehničke škole Tuzla sa svojom inovacijom “vrući led“, a slijede ga Ismail Brkić, učenik Behram-begove medrese Tuzla, Kenan Junuzović, učenik Mješovite srednje škole Gračanica, Admira Huseinspahić iz Osnovne škole Enver Čolaković Janjići-Zenica i Adin Musić, učenik Prve Osnovne škole Bosanska Krupa.

Pobjednik takmičenja Lukas Nikolić za Fenu je ispričao da je cilj natjecanja bio probuditi maštu  kod djece te ih potaknuti da unutar svoja četiri zida pokažu sve čari znanosti i fizike. Kaže da je natjecanje shvatio kao stvaranje ljubavi prema fizici, hemiji i matematici te da to nisu komplicirane znanosti nego upravo suprotno – veoma zanimljive. Sretan je što mu je ovaj projekt omogućio da se i sam okuša u nauci.

– Moj eksperiment je bio mješavina kemije i fizike. Radi se o takozvanom vrućem ledu. Od malena znamo da led nastaje tako što voda u tekućem agregatnom stanju pri normalnom sobnom pritisku ispod 0 stupnjeva Celzijusa prelazi u svoje čvrsto agregatno stanje, u led. Ja sam ovim eksperimentom dokazao da led možemo dobiti i na sobnoj temperaturi i to bez promjene pritiska te da taj led zapravo ne hladi već grije. Svi koji još ne vjeruju moćima fizike i kemije mogu se uvjeriti na facebook stranici Odsjeka za fiziku, PMF-a u Tuzli. Tamo možete vidjeti i ostale dokumentarne filmove mladih znanstvenika iz cijele Bosne i Hercegovine – kazao je Nikolić.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: U pucnjavi ispred kafića ranjen muškarac, privedene dvije osobe

Smatra da je osim svog eksperimenta želio kod mladih pobuditi ljubav prema fizici.

– Pošto iz iskustva znam da je mnogima ‘klasična fizika smor’, tražio sam nešto novo i zanimljivo kako bih privukao što više mladih da vidi moj video. Želio sam uraditi jedan zanimljiv video u skladu s ovom trenutnom situacijom. Tako sam odabirom glazbe i montažom videa želio potaknuti ljude na važnost nošenja zaštitne opreme kako u laboratoriju, tako i u ovoj trenutnoj korona situaciji – pojasnio je.

Lukasova inovacija je nastala u jeku pandemije koronavirusa u njegovoj kući i u obiteljskoj kuhinji. Razlog za prijavu na ovo natjecanje je vidio u svojoj želji da se i sam bavi naukom, a smatra da je najveći uspjeh kada vam prijatelji iz razreda čestitaju i podrže vas, a usput i nauče nešto novo.

-U konačnici mislim da sam uspio, a sami rezultati sve govore – deset tisuća ljudi je pogledalo moj video. Nažalost, živimo u takvoj zemlji koja gotovo ništa ne ulaže u obrazovanje budućih znanstvenika. Ja znam da jedan projekt kao što je ovaj neće i ne može promijeniti ništa, ali se iskreno nadam da kada bi bilo više ovakvih ili sličnih projekata, da bi imali puno pametnije i zrelije generacije koje bi bile spremne na velike izazove – smatra Lukas Nikolić koji uskoro kreće u Drugi razred Elektrotehničke škole u Tuzli, smjer informatika.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

Nada se da će imati priliku unapređivati budućnost današnjeg društva kroz svoja otkrića. Upravo zato je, naglašava, i upisao Elektrotehničku školu u Tuzli koja je iznjedrila brojne inžinjere i doktore nauka.

Inače, učenici Elektrotehničke škole u Tuzli su poznati po svojim inovacijama. Elektrotehnička škola u Tuzli posljednjih godina postavlja standarde obrazovanja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Međunarodne nagrade, priznanja, diplome same govore o kvalitetu obrazovanja u ovoj školi zbog čega je postala među najtraženijima kod učenika za dalje obrazovanje.

– Ja sam evo tek završio prvi razred i zaista moram reći da su se sva moja očekivanja ispunila pa čak i da su nadmašena. Čitav menadžment škole na čelu s direktorom Selmirom Dadanovićem bori se da učenicima što je moguće više olakša i pomogne. Sve što je ETŠ uradila posljednjih godina, sve je uradila sama bez pomoći bilo koga. Međutim, neke se stvari ne mogu kupiti novcima. Znanje koje posjeduju svi profesori ove škole i način na koji oni svoje znanje prenose na nas učenike je neprocjenjivo. Smatram da je više škola poput Elektrotehničke škole u Tuzli da bi kvaliteta obrazovanja naše zemlje bila među vodećim u svijetu – mišljenja je.

Lukas Nikolić je dobitnik brojnih priznanja na školskim natjecanjima te autor zbirke pjesama “Put odrastanja“.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...