Otkriven mehanizam za liječenje virusa HIV

- Advertisement -
Foto: Arhiv, ilustracija
Foto: Arhiv, ilustracija

Francuski naučnici su otkrili genetski mehanizam čime su napravili važan korak u borbi protiv HIV-a, javlja Anadolu Agency (AA). U istraživanju koje je objavljeno u naučnom magazinu “Clinical Microbiology and Infection” navodi se da bi genetski mehanizam za spontano izlječenje od HIV-a mogao da bude nova strategija u borbi protiv side.

Francuski naučnici tvrde da je kod dvojice muškaraca, koji nisu imali simptome bolesti, virus koji izaziva bolest deaktiviran promjenama u genetskom kodu virusa unutar ljudskih ćelija. Naučnici su primijetili da su se kod ove dvije osobe desile promjene u genima zbog čega se virus nije širio te je neutraliziran. Smatraju da su se promjene desile stimulacijom jednog enzima što bi, kako kažu, u narednom periodu moglo biti od značajne koristi za razvoj lijekova u borbi protiv HIV-a.

Napominje se da je virus ostao u DNK-a što je pomoglo prilikom tretmana pacijenata. Francuski naučnici vjeruju da dugotrajno prisustvo DNK virusa može da dovede do izlječenja kao i zaštite od HIV-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...