Nauka

Provjera rekordnih temperatura na Antarktiku trajaće mjesecima

0
Ilustracija

Za rekordno visoke temperature koje su navodno izmjerene na Antarktiku biće potrebno nekoliko mjeseci da se provjere, objavila je u nedjelju meteorološka agencija Ujedinjenih nacija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jonathan Fowler, portparol Svjetske meteorološke organizacije (WMO) rekao je da mjerenja koja su izvršili istraživači iz Argentine i Brazila ranije ovog mjeseca moraju proći formalni postupak kako bi se osiguralo da ispunjavaju međunarodne standarde.

“Do formalne odluke da li se radi o rekordnim temperaturama ili ne vjerovatno će proći nekoliko mjeseci“, naglasio je Fowler.

Naučnici u argentinskoj istraživačkoj bazi Esperanza, na sjevernom vrhu Antarktičkog poluotoka, 6. februara izmjerili su temperaturu od 18,3 stepeni Celzijusa. Prethodna rekordna temperatura izmjerena tamo je bila 17,5 stepeni u martu 2015. godine.

Istraživači iz Brazila tvrde da su prošle sedmice izmjerili temperaturu od 20,75 stepeni Celzijusa na ostrvu blizu poluostrva, čime je oboren rekord u cijelom antarktičkom regionu, koji je zabilježen 1982. godine i iznosio je 19,8 stepeni Celzijusa.

LIFE:  Šta ćete vi uraditi?

Fowler je pojasnio da će oba nova mjerenja morati biti proslijeđena profesoru Randallu Cervenyju, istraživaču sa Državnog univerziteta u Arizoni, koji pregledava prijavljene temperaturne zapise za WMO.

“Zatim Cerveny dijeli podatke sa širom grupom naučnika koji će pažljivo procijeniti dostupne dokaze i raspravljati o osnovanosti i problemima promatranja. Procjena obično traje šest do devet mjeseci, nakon čega bi Cerveny formalno ili prihvatio ili odbacio potencijalni ekstrem“, rekao je Fowler.

Prošle godine, značajan izvještaj UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) upozorio je da su stotine miliona ljudi ugrožene od povećanja nivoa mora, dok se tope polarne ledene kape Zemlje.

Facebook komentari


Seria A: Pjanić se povrijedio, Chiellini se vratio nakon šest mjeseci

Previous article

[foto] Košarkaši Sparsa pobjednici ovogodišnjeg Kupa BiH ‘Mirza Delibašić’

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Nauka