Za Bolonjski proces je primaran feedback sa tržišta rada

- Advertisement -

Međunarodna konferencija o Bolonjskom procesu u Konjicu još je pokazala da razgovor o Bolonji nije samo razgovor o edukaciji nego i o radnim mjestima i boljem životu

 

U Konjicu je 25.09.2015 počela sa radom Međunarodna konferencija sa temom „Implementacija Bolonjskog procesa u Jugoistočnoj Evropi“ koja će u organizaciji Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica trajati dva dana.

Tema Međunarodne konferencije jeste edukacija u Bosni i Hercegovini ali i regionu iz kojeg su i stigli mnogi značajni predavači s kojima će studenti, naučno osoblje i posjetioci konferencije moći intenzivno razgovarati tokom ovog velikog događaja za Bosnu i Hercegovinu ali i grad Konjic.

  • Bolonjski proces je u turbulentnim vodama, manje-više zbog toga što mi u Bosni i Hercegovini na svoj način pokušavamo da primijenimo sve njegove elemente. Na žalost, mi ne možemo govoriti o uspješnosti Bolonjskog procesa, jer nemamo feedback sa tržišta rada jer naše tržište rada ovako rascjepkano ne daje adekvatne pokazatelje koliko smo uspješni u određenim elementima, istakao je uvodničar konferencije prof. dr. Refik Šećibović

Pored uvodničara na konferenciji u Konjicu će se razgovarati o bitnim temama iz aspekta obrazovanja sa stručnjacima iz Srbije,  Crne Gore, Albanije, Hrvatske i Makedonije. Neka od značajnih imena koja će svoja znanja i iskustva prenijeti prisutnima jesu i dekanesa Visoke škole za turizam i menađmet Konjic Marijana Šećibović, prof. dr. Pavel Zgaga, prof. dr. Pero Lučin te prof. dr. Dejan Popović.

  • Ova konferencija je jedan od najljepših poklona gradu Konjicu za vrijeme praznika Kurban bajrama, samo prisustvo stručnjaka iz cijelog regiona koji će dva dana intenzivno razgovarati o obrazovanju biti će nešto posebno a pogotovo za nas, ljude koji smo posvetili svoj život obrazovnom procesu ali i što boljoj edukaciji koju želimo pružiti mladima koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, tokom konferencije je naglasila dekanesa Marijana Šećibović.
PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća na M-17: Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom

Na konferenciji se već u samom uvodu govorilo o fleksibilnosti obrazovnog procesa te zaostacima na tom polju kroz koje prolazi Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje iz susjedstva. Prisutne je dodatno iznenadio izostanak pozvanih sudionika iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete Bosne i Hercegove koji su svoj izostanak opravdali izostankom dozvole menadžmenta koja je bila prijeko potrebna za prisustvo na konferenciji.

  • Veliki problem u Bosni i Hercegovini je konstantan odlazak mladih visokoobrazovanih ljudi, taj proces je konstantan i govori da su ti mladi ljudi prihvaćeni na tržištu rada u svijetu ali ne i u svojoj domovini. Zbog toga nam je bila potrebna ovakva konferencija kako bi lakše napravili komparativnu analizu u odnosu nas iz BiH i naših prvih susjeda.  Na žalost, mislim da su nam problemi ako ne isti onda slični, jer sistemi nisu usklađeni. Na kraju postavlja se pitanje šta mi možemo kao mala zemlja da uradimo kada je u pitanju Bolonjski proces, primarno se moramo osloniti na naše susjede, kako bi lakše formirali mreže putem kojih ćemo aplicirati na fondove EU što će dati doprinos obrazovanju kod nas, dodatno je naglasio prof. dr. Refik Šećibović
PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća na M-17: Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom

Međunarodna konferencija o Bolonjskom procesu u Konjicu još je jednom pokazala da razgovor o Bolonji nije samo razgovor o edukaciji nego i o radnim mjestima i boljem životu generalno. Konferencije poput ove su neophodne kako bi pokazale da naša radna snaga nije jeftina niti smije biti jeftina a da prirodni resursi ove zemlje nisu nezanimljivi u svijetu kojem prvenstveno trebamo pokazati da imamo stabilno društveno okruženje.

IMG_4006

Konferencija u Konjicu je samo put ka educiranju šire društvene zajednice kojoj trebamo pokazati da intelektualni, društveni i kreativni kapital mora stajati iza rada, znanja i investiranja u dodatne kompetencije i proces cijeloživotnog učenja što direktno doprinosi razvoju jednog društva u kojem širi društveni kontekst tj društvena zajednica u praksi nije adekvatno odgovorila na Bolonjski proces.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...