Business

Airbus umjesto Boeinga za najduži let na svijetu

0
Airbus umjesto Boeinga za najduži let na svijetu, Life.ba
Airbus A330 Neo aircraft, AA - ilustracija

Australijska aviokompanija Qantas izabrala je Airbus umjesto Boeinga kao partnera za najduži putnički let na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je još jedan udarac Boeingu, američkom proizvođaču, koji je u problemima zbog krize s prizemljenjem aviona tipa 737 Max.

Qantas je saopćio da će koristiti Airbusove avione za dugo najavljivani projekat “Sunrise”, koji podrazumijeva redovne neprekidne letove od Sydneyja, Melbourna i Brisbanea do Londona i New Yorka.

Let od 19 sati ujedno će biti najduža putnička linija jednog komercijalnog avioprevoznika u historiji.

Australijska aviokompanija je u petak saopćila da još nije naručila Airbusove avione, ali će raditi s evropskim konzorcijem za proizvodnju putničkih aviona na ugovoru o nabavci do 12 letjelica.

LIFE:  U FBiH u aprilu prosječna neto plaća bila 1.080 KM, a bruto plaća 1.667 KM

Podsjetimo, Airbus i Boeing su prije nekoliko mjeseci ponudili svoje avione aviokompaniji Qantas.

Direktor Qantasa Alan Joyce izjavio je da je ovo bio dosta težak izbor te da su oba proizvođača radila na inovacijama kako bi dodatno poboljšala letjelice.

Airbus će dodati još jedan rezervoar goriva na svoj A350, koji je izabran za projekat, i blago povećati maksimalnu težinu pri polijetanju, kako bi postigao željeni performans na novoj ruti.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like