BusinessLife news

Aviokompanija EasyJet uklanja zadnji red sjedišta kako bi avioni letjeli s manje kabinskog osoblja

0
Aviokompanija EasyJet uklanja zadnji red sjedišta kako bi avioni letjeli s manje kabinskog osoblja, Life.ba

Niskotarifna aviokompanija EasyJet planira da ovog ljeta ukloni zadnji red sjedišta u nekim od svojih aviona, kako bi mogla obavljati letove s manje kabinskog osoblja, javlja Sky News.

Ova aviokompanija se bori sa nedostatkom kabinskog osoblja dok pokušava da se vrati na nivo usluga prije pandemije.

Uklanjanjem zadnjeg reda sjedišta u svojoj floti aviona A319, EasyJet objašnjava da će im to omogućiti da lete sa tri člana kabinske posade umjesto sa standardna četiri.
To bi ograničilo broj putnika na maksimalno 150.

EasyJet je naveo da bi to bio efikasan način upravljanja flotom uz “uvođenje dodatne otpornosti i fleksibilnosti u poslovanju.”

Letovi bi i dalje ispunjavali propise Uprave za civilnu avijaciju (CAA) o potrebnom broju kabinskog osoblja, koji se zasniva na broju sjedišta, a ne na broju putnika u avionu.

LIFE:  EU zvanično odobrila sankcije za rusku naftu, banke i medije

Aviokompanije i aerodromi u Velikoj Britaniji bore se s nedostatkom osoblja još od Uskrsa, jer je potražnja za putovanjima ponovo porasla, nakon ukidanja svih preostalih ograničenja putovanja zbog Covida u Velikoj Britaniji.

Mnoge avioprijevoznici, uključujući EasyJet, pokušavaju da zaposle novo kabinsko osoblje kako bi nadomjestili otpuštene radnike koji su postali višak tokom pandemije. Međutim, stručnjaci predviđaju da će se poteškoće sa nedostatkom radnika nastaviti i u narednih 12 mjeseci.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like