Business

Aviokompanije obustavljaju upotrebu aviona Boeing 737 Max 8

0
Ilustracija

Nakon pada aviona Boeing 737 Max 8 Ethiopian Airlinesa, niz  aviokompanija iz nekoliko zemalja obustavile su letove na kojima se koriste ti avioni, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon avionske nesreće do koje je došlo u nedjelju, a u kojoj je poginulo 157 osoba, letove na kojima se koriste avioni Boeing 737 Max 8 obustavili su brazilski Gol Airlines, meksički Aeromexico i indijski Jet Airways.

Vezani sadržaj: Strah od letenja

Argentinska aviokompanija Aerolineas Argentinas najavila je privremenu obustavu upotrebe ovih aviona, a Uprava za civilnu avijaciju Singapura saopćila je kako je na određeni vremenski period zabranjen ulazak i izlazak pomenutih aviona iz zemlje.

Zvaničnici iz sektora transporta Južne Koreje saopćili su kako su u toku sigurnosne provjere u lokalnoj aviokompaniji koja koristi avion 737 Max, i da su tokom tog procesa obustavili korištenje pomenutih letjelica.

U istrazi nesreće učestvuju i američki timovi.

LIFE:  Facebooku zbog kršenja privatnosti prijeti kazna od pet milijardi dolara

U posljednjih šest mjeseci pala su dva aviona 737 Max 8 američkog proizvođača Boeing, što je otvorilo niz pitanja kada je riječ o njihovoj sigurnosti.

U oktobru prošle godine u Indoneziji je pao putnički avion B737 Max 8 Lion Airlinesa, a u nesreći je poginulo 189 osoba.

Iako još uvijek nije utvrđen uzrok nesreća, oba aviona su pala u periodu od šest do 12 minuta nakon polijetanja, što ukazuje na mogućnost tehničkog problema pomenutih modela.

Ethiopian Airlines je obustavio letove na kojima se koriste avioni Boeing 737 Max 8, a Uprava za avijaciju Kine svim aviokompanijama u zemlji naredila je obustavu korištenja ovih aviona.

Ukupno 157 putnika i članova posade poginulo je u nedjeljuu avionskoj nesreći koja se dogodila kod Addis Ababe. Avion Boeing 737-8 kompanije Ethiopian Airlines srušio se nedugo nakon polijetanja iz Addis Ababe ka Nairobiju.

Facebook komentari

Da li znate šta je Hygge?

Prethodni članak

Kina gradi najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Business