Beč – Tržište rada se oporavlja unatoč pandemiji virusa korona

- Advertisement -

Iako je bečko tržište rada zabilježilo porast zaposlenja krajem 2021. godine, hotelijerstvo i gastronomija gdje je evidentiran najveći pad broja zaposlenih, još su pod pritiskom pandemije. Istovremeno u zdravstvu i socijalnom sektoru kao i u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima te sektoru komunikacija broj zaposlenih raste. U decembru je u Beču 870.741 osoba bila radno aktivna, što je za 1,4 posto više nego u periodu prije pandemije.

Prema podacima vodećeg austrijskog Instituta za ekonomska istraživanja (WIFO) Beč očekuje privredni rast od 5,2 odsto, ovisno o daljem toku pandemije i predloženim mjerama. Pritom veliku stratešku podršku pruža Bečki fond za poticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih „waff“.

PROČITAJTE JOŠ:  Snažan zemljotres jutros zatresao BiH, epicentar na granici sa Crnom Gorom

‘Waff’ savjetuje i subvencionira zaposlene građane u 1.100 preduzeća. Na taj način im se pružaju nove poslovne mogućnosti te osigurava dodatni kadar u oblastima njege i IT. Taj fond pruža podršku i svima onima koji žele nadoknaditi sticanje diplome ili dodatno usavršiti zanat – objašnjava Peter Hanke, član bečke vlade, resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća.

PROČITAJTE JOŠ:  Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Od ponude ‘waffa’ ove godine će profitirati više od 26.000 građana Beča. Istu vrstu podrške mogu očekivati i doseljenici, ali i sve marginalizirane skupine.

Trenutno ‘waff’ u saradnji sa partnerima Socijalnim fondom, bečkom gradskom službom za socijalna pitanja MA 40 i Zavodom za zapošljavanje AMS razrađuje ideju o jedinstvenoj bazi podataka kao i strategije i mjere za osiguravanje kvalificiranih radnika. Osnivanje još jedne institucije za podršku kvalifikovanom kadru, osim BIO i Expat centra, planirano je za kraj 2023. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...