Bh. turizam u problemima – masovni otkazi dolaska turista

- Advertisement -

Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) upozoravaju kako bi situacija u turizmu kao sektoru osjetljivom na globalne poremećaje i u vezi sa pojavom koronavirusa mogla dovesti do kolapsa svih subjekata koji posluju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Na sastanku početkom ove sedmice članovi tog odbora su izrazili nadu kako će ta problematika u skorom roku splasnuti te da će se od aprila, kada zapravo i počinje turistička sezona, što nije ni tako blizu, ali ni daleko, stvari poboljšati.

Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva su upozorili kako svi trebaju biti svjesni i činiti sve što je moguće da se negativni efekti na turizam što više umanje u slučaju nastavka krize nastale pojavom koronavirusa.

Članovi Odbora su istaknuli kako se turistički djelatnici susreću s velikim problemima. Na turizam se stavlja naglasak, kako je kazano na sastanku, iako to nije jedina gospodarska grana, sve su jednako važne i relevantne sa svojim doprinosima.

Turizam ima jednu dodatnu osjetljivost na globalne poremećaje, a poznato je da su jako bitna tržišta za tu granu gospodarstva Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska.

Međutim, proteklih dana situacija u BiH je takva da je veliki broj dolazaka turista iz navedenih zemalja otkazan. Za sada, jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka.

Predstavnici hotela također ukazuju i na to da se otkazuju planirani naučni skupovi i međunarodne konferencije radi nedolaska velikog broja sudionika ili izlagača što će se opet jako loše odraziti  na poslovanje subjekata u turizmu i ugostiteljstvu, navode iz VTKBiH.

Na sastanku je pored aktuelne problematike sa koronavirusom razgovarano i o organizaciji manifestacije „Dani turizma u BiH“, koja bi  trebala, po najavi, biti održana u maju u Neumu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...