Venecija – Najstariji kafić na svijetu slavi 300 godina

- Advertisement -

U njega je dolazio i Casanova koga je bez sumnje privlačila i činjenica da je Florian bio jedina venecijanska kafana onoga vremena u kojoj je ulaz bio dozvoljen ženama.

Venecija

Venecijanski Caffè Florian, najstariji kafić na svijetu, ove godine slavi 300. rođendan, a povodom toga najavljeno je održavanje različitih izložbi i drugih manifestacija.

Znamenita kafana smještena je na Trgu svetog Marka u Veneciji i već tri vijeka služi mještanima i turistima grada lagune. Danas jednako funkcioniše kao muzej i caffe bar u kojem osim u kafi posjetioci mogu uživati i u odličnim desertima.

Caffe Florian počeo je s radom 29. decembra 1720. u dvije prostorije, kao Caffè alla Venezia trionfante, ali je ubrzo postao poznatiji kao Caffè Florian, po svom vlasniku i osnivaču Florianu Francesconiju.

Njegova lokacija u samom srcu Venecije uskoro je napravila od njega mjesto gdje su dolazili tada slavni posjetioci Carlo Goldoni, Goethe i sam Casanova, koga je bez sumnje privlačila i činjenica da je Florian bio jedina venecijanska kafana onoga vremena u kojoj je ulaz bio dozvoljen ženama. Kavana je zadržala svoju atraktivnost i u kasnijim vjekovima pa je u nju zalazio i Lord Byron, Marcel Proust kao i Charles Dickens. Tijekom 18. vijeka Caffè Florian se proširio na četiri prostorije.

1858. godine kafić su preuzeli novi vlasnici koji su ga preuredili, a od tada do danas njegov izgled se nije mijenjao.

Današnji Florian se sastoji od šest salona, bogato dekorisanih murano lusterima i ogledalima u ramovima sa pozlatom. Njegove zidove ukrašavaju i zadivljujući portreti deset najpoznatijih stanovnika u istoriji ovog prelijepog grada.

Od aprila do oktobra Florian ima i terasu na kojoj svira manji orkestar. Ispijanje kafe na njegovoj terasi ili u jednom od salona posjetitelje košta 12 eura, a uživanje u desertu još više – 18 eura. Ipak, ako vas put nanese u Veneciju, svakako navratite ovdje jer se uistinu radi o jedinstvenom iskustvu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...