BusinessLife

Venecija – Najstariji kafić na svijetu slavi 300 godina

0

U njega je dolazio i Casanova koga je bez sumnje privlačila i činjenica da je Florian bio jedina venecijanska kafana onoga vremena u kojoj je ulaz bio dozvoljen ženama.

Venecija

Venecijanski Caffè Florian, najstariji kafić na svijetu, ove godine slavi 300. rođendan, a povodom toga najavljeno je održavanje različitih izložbi i drugih manifestacija.

Znamenita kafana smještena je na Trgu svetog Marka u Veneciji i već tri vijeka služi mještanima i turistima grada lagune. Danas jednako funkcioniše kao muzej i caffe bar u kojem osim u kafi posjetioci mogu uživati i u odličnim desertima.

Caffe Florian počeo je s radom 29. decembra 1720. u dvije prostorije, kao Caffè alla Venezia trionfante, ali je ubrzo postao poznatiji kao Caffè Florian, po svom vlasniku i osnivaču Florianu Francesconiju.

Njegova lokacija u samom srcu Venecije uskoro je napravila od njega mjesto gdje su dolazili tada slavni posjetioci Carlo Goldoni, Goethe i sam Casanova, koga je bez sumnje privlačila i činjenica da je Florian bio jedina venecijanska kafana onoga vremena u kojoj je ulaz bio dozvoljen ženama. Kavana je zadržala svoju atraktivnost i u kasnijim vjekovima pa je u nju zalazio i Lord Byron, Marcel Proust kao i Charles Dickens. Tijekom 18. vijeka Caffè Florian se proširio na četiri prostorije.

LIFE:  Kupovina za dan zaljubljenih bilježi rast od 17% na globalnom nivou

1858. godine kafić su preuzeli novi vlasnici koji su ga preuredili, a od tada do danas njegov izgled se nije mijenjao.

Današnji Florian se sastoji od šest salona, bogato dekorisanih murano lusterima i ogledalima u ramovima sa pozlatom. Njegove zidove ukrašavaju i zadivljujući portreti deset najpoznatijih stanovnika u istoriji ovog prelijepog grada.

Od aprila do oktobra Florian ima i terasu na kojoj svira manji orkestar. Ispijanje kafe na njegovoj terasi ili u jednom od salona posjetitelje košta 12 eura, a uživanje u desertu još više – 18 eura. Ipak, ako vas put nanese u Veneciju, svakako navratite ovdje jer se uistinu radi o jedinstvenom iskustvu.

Facebook komentari


10

Strastveni kolekcionar Dževad Vrabac: Imam 270 originalnih dresova različitih klubova

Previous article

Britanska vlada ulaže 1,6 milijardi dolara u superračunar za vremenske prognoze

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business