BusinessLife

Čelnik Lufthanse upozorio na mogući krah aviokompanija ako izostane pomoć država

0

Čelnik njemačke aviokompanije Lufthanse Carsten Spohr upozorio je na mogući kolaps tog sektora ukoliko globalna pandemija COVID-19 duže potraje i ukoliko izostane pomoć država, javlja Anadolu Agency, (AA).

“Pandemija korona virusa pred neviđene izazove je stavila globalnu ekonomiju, pa tako i Lufthansu. Niko ne može ni pretpostaviti koje će sve posljedice po ekonomiju imati ova pandemija. Moramo se suprotstaviti ovoj vanrednoj situaciji i donositi stroge i ponekad bolne mjere“, poručio je Spohr u pisanom saopćenju.

Ističući kako aviokompanije imaju posebnu odgovornost prema svojim državama, Spohr je kazao da Lufthansa ulaže velike napore u realizaciji planova povratka njemačkih država iz inozemstva.

“Uporedo stim, ulažemo sve napore i u održavanju transpostnih letova kako bi spriječili kolaps distribucije roba od kojeg zavisi rad brojnih sektora privrede. Avio sektor bi mogao doći u situaciju da ne može preživjeti ukoliko kriza potraje duže i ukoliko izostane podrška država“, poručio je Spohr.

Spohr je kazao da je plata rukovodećem kadru Lufthanse već smanjena za 20 posto, a da je nemoguće projicirati kolike će finansijske gubitke pretrpjeti kopmanija pod okriljem koje djeluju i kompanije Swiss International, Austrian Airlines i Brussels Airlines.

Facebook komentari


#ForzaCinaeItalia: Kinezi ponovno pomažu Italiji

Previous article

Predsjednik La Lige: Nogometna prvenstva nastavit će se sredinom svibnja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business