Čelnik Lufthanse upozorio na mogući krah aviokompanija ako izostane pomoć država

- Advertisement -

Čelnik njemačke aviokompanije Lufthanse Carsten Spohr upozorio je na mogući kolaps tog sektora ukoliko globalna pandemija COVID-19 duže potraje i ukoliko izostane pomoć država, javlja Anadolu Agency, (AA).

“Pandemija korona virusa pred neviđene izazove je stavila globalnu ekonomiju, pa tako i Lufthansu. Niko ne može ni pretpostaviti koje će sve posljedice po ekonomiju imati ova pandemija. Moramo se suprotstaviti ovoj vanrednoj situaciji i donositi stroge i ponekad bolne mjere“, poručio je Spohr u pisanom saopćenju.

Ističući kako aviokompanije imaju posebnu odgovornost prema svojim državama, Spohr je kazao da Lufthansa ulaže velike napore u realizaciji planova povratka njemačkih država iz inozemstva.

“Uporedo stim, ulažemo sve napore i u održavanju transpostnih letova kako bi spriječili kolaps distribucije roba od kojeg zavisi rad brojnih sektora privrede. Avio sektor bi mogao doći u situaciju da ne može preživjeti ukoliko kriza potraje duže i ukoliko izostane podrška država“, poručio je Spohr.

Spohr je kazao da je plata rukovodećem kadru Lufthanse već smanjena za 20 posto, a da je nemoguće projicirati kolike će finansijske gubitke pretrpjeti kopmanija pod okriljem koje djeluju i kompanije Swiss International, Austrian Airlines i Brussels Airlines.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...