U oktobru nepromijenjene proizvođačke cijene

- Advertisement -

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u oktobru nisu zabilježene promjene nivoa proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu. Posmatrano po glavnim industrijskim grupama, cijene energije su porasle za 0,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku upotrebu za 0,3 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda su opale za 0,5 posto, a kapitalnih proizvoda za 0,2 posto.

Cijene glavne industrijske grupe trajnih proizvoda za široku upotrebu, u tom periodu, nisu zabilježile promjene. Zabilježen je rast proizvođačkih cijena u oblasti ‘vađenja ruda i kamena’ za jedan posto, te ‘proizvodnje i snabdjevanja električnom energijom, plinom, parom i toplom vodom’ za 0,2 posto. Cijene ‘prerađivačke industrije’ su opale za za 0,1 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu na godišnjem nivou više su za 2,2 posto. Rast je zabilježen u industrijskim grupama ‘energije’ i ‘intermedijarnih proizvoda’ za 3,6 posto, te ‘kapitalnih proizvoda’ za 3,9 posto. Cijene ‘netrajnih proizvoda za široku upotrebu’ su zabilježile pad za 0,5 posto, a ‘trajnih proizvoda za široku upotrebu’ za 0,7 posto.

U tom periodu zabilježen je rast proizvođačkih cijena u oblastima ‘vađenja ruda i kamena’ za 7,6 posto, ‘prerađivačkoj industriji’ za 1,9 posto, te ‘proizvodnji i snabdjevanju električnom energijom, plinom i toplom vodom rast je od 0,2 posto.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...