Cijene zlata 2012. će biti rekordne

- Advertisement -


Cijene zlata bi dogodine mogle da dostignu nov rekordan nivo zbog nastojanja investitora da zaštite svoju aktivu u uslovima slabljenja tempa globalnog ekonomskog rasta, prognoziraju analitičari američke investicione banke “Morgan Stenli”.

Eksperti su uvjereni da ovaj plemeniti metal u 2012. može da ima najbolju dinamiku među sirovinama, prenijela je ruska agencija za privredne informacije “Finmarket”. “Morgan Stenli” sem toga očekuje i rast cijene srebra.  “Zlato i srebro su naši favoriti među sirovinama u prognozama za 2012. godinu”, kazao je analitičar banke Husein Aladina.

Aladina je, međutim, upozorio da se zbog stanja u globalnoj ekonomiji očekuje slabljenje tražnje, tako da je potreban oprez po pitanju ulaganja u sirovine.  Cijena zlata je porasla u trećem tromesečju ove godine za 8,2 odsto, a mogla bi da završi sa rastom 11. godinu za redom. U “Morgan Stenli” ističu da zlato i u manjoj mjeri srebro važe za aktivu “mirne luke”.

Zlato je bilo najfleksibilnija sirovina u vrijeme prethodnih recesija, podsjećaju analitičari. Eksperti “Kredi Svis” i “Goldman Saks” takođe očekuju nastavak rasta na tržištu zlata u 2012. Cijena zlata za ispruke odmah u petak je porasla za 7,44 dolara (0,5 odsto) na 1.658,86 dolara za finu uncu (31,1 gram). Srebro za isporuke odmah se prodavalo za 32,0425 dolara za uncu. Prema prognozama “Morgan Stenli”, cijena ovog plemenitog metala dogodine će biti 50 dolara za uncu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...