Business

Davos domaćin jubilarnog 50. Svjetskog ekonomskog foruma

0
Davos domaćin jubilarnog 50. Svjetskog ekonomskog foruma, Life.ba

U švicarskom gradiću na Alpama, Davosu naredne sedmice će se održati jubilarni 50. Svjetski ekonomski forum koji okuplja ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori su potvrdili da će ovogodišnji Forum biti održan od 21. do 24. januara.

U saopćenju se navodi da će na Forumu učestvovati najmanje 3.000 poduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma će biti izgradnja skladnog i održivog svijeta, a očekuje se učešće predsjednika i premijera iz najmanje 50 država.

Najavljeno je da će u okviru Foruma biti održano oko 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među zvanicama su i američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Giuseppe Conte, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen, španski premijer Pedro Sanchez, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristina Georgieva i predsjednica Centralne evropske banke Christine Lagarde.

LIFE:  Grčka otvorila međunarodne letove do otoka u namjeri da spasi turističku sezonu

Davos je švicarski gradić u Alpama u kojoj živi oko 11.000 stanovnika. Mjesto je prvu slavu steklo prije više od sto godina u romanu “Čarobni brijeg“ Thomasa Manna, ali već pet decenija je poznato kao stjecište svjetske ekonomske i političke elite.

Svjetski ekonomski forum je prije pet decenija osnovao Klaus Schwab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Schwabovog projekta Davos je postao moderni centar kapitalizma.

Davos je ujedno i moderno skijalište u kojem su tokom Foruma na snazi maksimalne mjere sigurnosti i u koje se ne dolazi bez pozivnice.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *