Delić: 1,3 miliona KM podrške mladima za pokretanje start up poslovnih subjekata

- Advertisement -

Povodom objavljivanja Javnog poziva za podnošenje prijava na program „Podrška mladima za pokretanje start up poslovnih subjekata”, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić  izjavio je danas kako taj poziv ima za cilj probuditi preduzetnički duh kod mladih i motivisati kreativne mlade pojedince s inovativnim i provedivim poslovnim idejama za pokretanje vlastitog biznisa.

Dodao je i kako je ukupan iznos planiranih sredstava za provođenje svih aktivnosti po tom programu 1.300.000 KM, kao i da je predviđena poticajna grant podrška po pojedinačnom korisniku koja se, u ovisnosti od ocjene prihvaćenog biznis plana, dodjeljuju u maksimalnom iznosu do 18.600 KM.

Ministar Delić je pojasnio na pres-konferenciji da od tog iznosa, kao grant podršku pojedinačni korisnik može dobiti maksimalno do 15.000 KM, dok je od preostalih 3.600 KM, 3.000 KM predviđeno za finansiranje isplate minimalne mjesečne neto plaće za prvih šest mjeseci rada i dio troškova zakonom propisanih poreza i doprinosa na neto plaću, te ostale naknade u ukupnom iznosu od 600 KM za odabranog podnosioca prijave koji je zaposlen kod korisnika sredstava.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća na ulazu u Tarčin kod Sarajeva: Povrijeđene tri osobe

Po Javnom pozivu dozvoljeno je podnijeti samo jednu prijavu. Pravo učešća imaju mladi, shodno Zakonu o mladima FBiH, u dobnoj skupini od 18 do 35 godina, s prebivalištem na području Kantona Sarajevo, te koji su prijavljeni na evidenciji Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”.

Krajnji rok za zaključivanje ugovora s poslovnim subjektom, korisnikom poticajnih sredstava, koji je u stopostotnom vlasništvu odabranog podnosioca prijave i koji Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo dostavi neophodnu dokumentaciju do 15. decembra ove godine je 31. decembar 2021.godine.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održana vježba povodom Dana policije, učestvovale specijalne jedinice

Programom je predviđeno da se osigura podrška i poticaj za pokretanje vlastitog start up poslovnog subjekta za oko 70 mladih nezaposlenih osoba s područja Kantona Sarajevo. Rok za podnošenje prijave na ovaj Javni poziv je 30 dana od dana objave obavještenja ovog Javnog poziva u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”, saopćila je Služba za protokol i press KS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...