EU oprezno otvara unutarnje granice, vanjske ostaju zatvorene do 15. juna

- Advertisement -

Evropa je poduzela prve oprezne korake ka ponovnom otvaranju svojih unutrašnjih granica, nakon dva mjeseca restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa zbog koje je došlo do smanjenja kretanja građana i velikog udarca na turistički sektor.

Nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Austriju i Švicarsku, najavilo je planove za smanjenje graničnih kontrola sa susjedima do sredine juna, dok je izvršna vlast Evropske unije izdala smjernice za sigurna ljetna putovanja, piše dpa.

Građani EU-a mogu se s oprezom veseliti relaksaciji mjera kako bi išli na putovanja ili vidjeli porodicu ili prijatelja u mjesecima od juna do augusta, rekla je komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides, ali trebaju biti svjesni da će putovanja donositi rizike sve dok je virus prisutan.

– Moramo biti na oprezu, imati socijalnu distancu i rigorozne zdravstvene mjere opreza – nećemo dopustiti da se naši napori ponište – kazala je ona.

Putovanje između područja koja ispunjavaju epidemiološke kriterije trebala bi biti omogućena pod uslovom da zemlje domaćini imaju dobro pripremljene zdravstvene sisteme i sposobnost da prate širenje Covida-19.

PROČITAJTE JOŠ:  Evropska unija otvara vrata: Dajemo zeleno svjetlo BiH

Evropa je zabilježila blizu milion slučajeva ove respiratorne bolesti, ali je u posljednjih nekoliko sedmica širenje koronavirusa stavljeno pod kontrolu.

Građani Evropske unije bi ipak trebali biti spremni da se vrate restriktivne mjere ukoliko dođe do novog talasa zaraza.

Njemačka granica prema Luksemburgu prva će biti otvorena nakon što je donesena odluka da se ukinu kontrole i nakon isteka vanrednog stanja.

Hrvatska očekuje da će otvoriti granice sa Slovenijom za nekoliko dana, a s ostalim državama članicama EU najkasnije do 15. juna, rekao je hrvatski ministar zdravstva Gari Cappelli za HRT.

Grčka, čija je ekonomija ovisna o turizmu, pozdravila je plan Evropske komisije za ublažavanje mjera. Zemlja već danima vodi bilateralne razgovore s drugim državama članicama EU, kao i s Izraelom i Australijom, koji nastoje ukinuti ograničenja putovanja.

Ali širom EU, mnoge će prepreke za putovanja ostati na snazi u narednim sedmicama.

PROČITAJTE JOŠ:  Evropska unija otvara vrata: Dajemo zeleno svjetlo BiH

U dogovoru s Francuskom, Švicarskom i Austrijom, njemačka vlada je odlučila produžiti granične mjere s tim zemljama do 15. juna,a  koje su prvobitno trebalo isteći ovog vikenda.

Poljska je odlučila produžiti graničnu kontrolu s većinom evropskih zemalja na još 30 dana, do 12. juna, navodi se u saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Vanjske granice EU ostat će zatvorene za putnike za neesencijalna putovanja do 15. juna, pod uslovom da se 27 država članica pridržava savjeta komisije iz prošle sedmice.

Kad je Covid-19 prvi put pogodio kontinent, mnoge prijestolnice EU zatvorile su granice sa susjedima, što je izazvalo haos i velike saobraćajne gužve koje su trajale danima.

Komisija je voljna da provede ponovno otvaranje EU granica sa više reda i pozvala je države da se tokom krize protok robe i dalje odvija na jedinstvenom tržištu EU, prenosi Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...