EU proširila listu nekooperativnih poreznih jurisdikcija

- Advertisement -

Evropska unija (EU) na crnu listu zemalja i teritorija koje ne sarađuju na polju poreza, dodala je prekomorski britanski teritorij Kajmanska ostrva, Palau, Panamu i Sejšele, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri finansija 27 zemalja članica EU okupili su se na sastanku Vijeća za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN) u Briselu.

Na kraju sastanka je donesena odluka o revidiranju crne liste na kojoj se nalaze nekooperativne zemlje i teritorije kada je riječ o porezima.

EU listu trenutno čine: Američka Samoa, Fidži, Guam, Samoa, Oman, Trinidad i Tobago, Vanuatu, Američka Djevičanska ostrva, Kajmanski otoci, Palau, Panama i Sejšeli.

Nakon što je otkriveno da mnoge kompanije i pojedinci koriste off-shore račune za izbjegavanje poreza, EU je 2017. pokrenula proces utvrđivanja liste “poreskih oaza“.

U pripremnoj fazi liste čiji je cilj borba protiv izbjegavanja poreza, pokrenut je proces analize poreskih sistema različitih zemalja.

Ukoliko poreski sistem jedne zemlje omogućava izbjegavanje plaćanja poreza u drugoj, onda ona biva uvrštena na crnu listu EU. Zemlje koje obećaju reforme u cilju promjene tog stanja, mogu biti skinute sa crne liste.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...