BusinessLife

Foto: Na gradilištima Euro-Asfalta preduzete sve mjere protiv širenja zaraze coronavirusom

0

Bosanskohercegovačka građevinska kompanija Euro-Asfalt na svim svojim gradilištima u zemlji i inostranstvu preduzela je sve mjere zaštite kako bi opasnost od širenja coronavirusa svela na najmanju moguću mjeru, a istovremeno omogućila normalno funkcioniranje svih gradilišta.

U našoj zemlji je u ovom trenutku aktivno šest gradilišta na kojima gradi Euro-Asfalt. To su: u Zenici Klopče Donja Gračanica i tunel Ponirak, u Tarčinu tunel Ivan, u Goraždu tunel Hranjen, u Počitelju dionica autoputa i tunel te u Neumu tunel Žaba.

  1. marta/ožujka tekuće godine na nivou kompanije oformljen je krizni štab, uvezan modernim komunikacijskim kanalima kao alatom instrukcija za postupanje u okolnostima pandemije.

Svi uposlenici informisani su o mjerama koje je Uprava poduzela. Od preventivnih mjera uvedena je zabrana rukovanja, obaveza dezinfekcije ruku prilikom ulaska u prostorije i sva transportna vozila, nabavljeni su beskontaktni termomjetri za mjerenje tjelesne temperature uposlenika te nabavljene jednokratne maske koje su obavezni nositi svi uposlenici.

Nadalje, izdata je zabrana prelaska granice radnicima (ne i robama) i to iz Srbije u Crnu Goru i obratno dok je prelazak granice sa Hrvatskom dozvoljen samo u pravcu Hrvatske.

Obezbijeđene su zalihe nafte, cementa i frakcija za narednih 20 dana, kako bi se izbjegli nepotrebni kontakti sa osobama izvan kruga uposlenika. Preventivna dezinfekcija kampova je naređena i obavljena kao što je obavljena dezinfekcija svih kancelarija, soba, vozila i opreme kompanije.

LIFE:  Čerkez: Mjera potpune karantene nema smisla u ovom trenutku

Napravljena je i striktna separacija podizvođača i radnika koji su u totalnoj izolaciji u kampu kako bi se održalo odsustvo kontakta sa eventualnim vanjskim izvorima zaraze.

U cilju stvaranja mogućnosti da se nesmetan rad nastavi i u uvjetima izolacije, potpuno kontroliranim u cilju sprečavanja zaraze, nabavljeno je sljedeće: dozatori za dezinfekciju ruku (za sva gradilišta), dezinfikatori za dozatore za ruke (za sva gradilišta), dezinfekcijska sredstva (gelovi i tečnosti za sve radnike u svim uredima), maske za sve radnike (za sva gradilišta), rukavice za zaštitu ruku (za sva gradilišta), kombinezoni za sve radnike (za sva gradilišta), digitalni i ručni toplomjeri, jednokratni mantili, nazuvci, jednokratni rukavi, dodatni setovi posteljine za sva gradilišta (radi efikasnijeg održavanja čistoće), dodatni kreveti za kampove te dodatni madraci za kampove za smještaj radnika. Distribuirana su uputstva za sva gradilišta o ponašanju i održavanju higijene u vrijeme pandemije, obezbijeđena dodatna sredstva za čišćenje i održavanje što bolje higijene u kamp naseljima i na gradilištima (deterdženti, papiri, ubrusi i slično) te obezbijeđena sva IT oprema za radnike koji svoj posao mogu obavljati od kuće.

Ono što je također iznimno važno jeste da je organizirana interna proizvodnja obroka čime je potpuno eliminisana mogućnost zaraze izvana.

Uprava Euro-Asfalta je informaciju o poduzetnim mjerama uputila i Federalnoj upravi civilne zaštite.

Facebook komentari


Obavijest za bh. studente koji su se zatekli u inostranstvu

Previous article

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Potvrđena 52 slučaja zaraze korona virusom, tri osobe preminule

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business