Foto: Nisu se pomirili s gubitkom posla, otkupili propalu fabriku, sada ih 860 ima plate

- Advertisement -

Nakon što je pre tri godine njihova fabrika otišla pod stečaj, radnici “Prve petoletke” iz Trstenika nisu se pomirili s gubitkom posla. Udružili su se, otkupili proizvodnju i po modelu jedinstvenom u Srbiji preduzeću obezbedili dobit, a sebi plate, javlja Anadolu Agency (AA).

Dugovi “Petoletke”, koja je 1989. godine imala godišnji promet od 500 miliona dolara, počeli su da se gomilaju devedesetih godina, kada je zbog sankcija izgubila veći deo tržišta. Oni su do 2015. godine narasli toliko da su samo kamate na obaveze prema državi premašivale milion evra.

Takva situacija je odbijala poslovne partnere i investitore pa su mnogobrojni pokušaji privatizacije fabrike za proizvodnju pneumatskih i hidrauličkih uređaja bili bezuspešni. Stečaj, koji se pojavio kao jedino rešenje za 11 od ukupno 13 “Petoletkinih” društava, ostavio je 1.500 radnika bez posla.

“Mi smo se našli u situaciji da treba nešto da preduzmemo da sačuvamo radna mesta, proizvodni program i, pre svega, tržište”, priča direktor PPT “Petoletka” d.o.o. Ljubisav Panić.

Na ideju sindikata, koju je podržalo Ministarstvo privrede, radnici su odvojili po 500 evra od socijalnog programa i tako prikupili novac za pokretanje nove firme. Nju je januara 2016. godine otvorilo čak 676 osnivača.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

“Sakupili smo oko 330 hiljada evra, to je bio naš početak. Uzeli smo u zakup proizvodne pogone, otkupili od stečajnih upravnika započetu proizvodnju i nastavili da radimo dalje”, kaže Panić. 

Radnici su, smatra on, bili spremni na ovakav potez pre svega što, kako tvrdi, vole svoju firmu. Osim toga, većina je imala između 45 i 50 godina, što bi otežalo njihovo novo zaposlenje.

“Ovo je jedinstveno u celoj Srbiji. Niko nije tako nešto uradio. Samim tim, ovo je nosilo veliki rizik i trebala nam je hrabrost, velika je verovatnoća postojala da dođe do neuspeha”, govori Panić. 

Da je ovakva ideja bila dobra pokazalo se već posle šest meseci kada je firma “izašla na pozitivno poslovanje”. Dobit je u prvoj godini iznosila 55 miliona, u drugoj 75 miliona, a u trećoj, kada su zapošljeni i novi mladi radnici – 40 miliona evra.

“Sada imamo 860 radnika koji primaju pune plate i sve obaveze se izmiruju na vreme”, ponosan je direktor. 

Očekuje da će uskoro biti moguće i povećanje plata koje trenutno u proseku iznose oko 300 evra. Toliko zarađuje i četrdesetšestogodišnja Leposava Vukojević koja je zadovoljna što će u fabrici u kojoj je provela čitav radni vek dočekati penziju.

PROČITAJTE JOŠ:  Vučić naredio: Vojska Srbije digla migove zbog nepoznate letjelice iznad Valjeva

“Nije bilo lako. Posle 33 godina radnog staža firma je otišla pod stečaj. Teško bi bilo da tražim posao. Ovaj posao volim i radim već 36 godina. Iskreno, nismo imali izbora – ili da pokušamo da fabrika zaživi ili da budemo na ulici. Birali smo ovo i nismo se pokajali”, priča Leposava.

Naredni korak rukovodstva jeste da otkupi proizvodni pogon čiji zakup sada košta 20.000 evra mesečno. Šansa za to stvoriće se već za mesec dana na javnom oglašavanju.

Sopstveni “krov nad glavom”, smatra menadžment, omogućiće dugoročno planiranje, kreditiranje i podršku kod banaka, pre svega za nabavku savremenije opreme. Najmlađa mašina u “Petoletki” ima 30 godina, dok je najstarija proizvedena još 1927. godine. Na njima nastaju pneumatski i hidraulički proizvodi koji se primenjuju u kamionima, autobusima, traktorima, građevinskim putnim mašinama…

Nekada su najveći kupci “Petoletkinih” proizvoda bili IMT, IMR, “Zastava kamioni”, FAP i “Zmaj”.

Danas, u godini kada se obeležava punih sedam decenija njenog postojanja, 40 odsto proizvodnje odlazi na Kamazove kamione. Izvozi se u 36 država, a najviše u Rusiju, Belorusiju, Alžir i na Bliski i Srednji istok.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...