Globalna nestašica poluvodičkih čipova biće značajan izazov

- Advertisement -

Globalna nestašica poluvodičkih čipova predstavljat će značajan izazov za različite grane industrije sljedeće godine, izjavila je američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo.

“Za sljedeću godinu ili tako nešto, ovo će biti svakodnevni izazov”, rekla je Raimondo, komentarišući pitanje globalne nestašice čipova koji su potrebni u raznim sektorima, od tehnologije do automobila.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli privatnom sektoru da to nekako prebrodi … ohrabriti privatni sektor da radi zajedno i čine sve što je u njihovoj moći kako bi se riješila kratkoročna kriza”, kazala je Raimondo za informativni kanal “CNBC”, prenosi Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Kako je kazala, američki Senat uskoro mogao bi odobriti 52 milijarde dolara za subvencije za američku proizvodnju čipova, što je dio većeg zakona koji ima za cilj jačanje američke konkurentnosti s Kinom.

Prekid u radu fabrika čipova zbog pandemije koronavirusa, američko-kineski trgovinski sukob te suše i nestašice struje na Tajvanu doprinijeli su nestašici poluprovodnika, što je negativno utjecalo na oko 170 različitih grana industrija širom svijeta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...