BusinessLife news

Globalna nestašica poluvodičkih čipova biće značajan izazov

0
Globalna nestašica poluvodičkih čipova biće značajan izazov, Life.ba
Ilustracija

Globalna nestašica poluvodičkih čipova predstavljat će značajan izazov za različite grane industrije sljedeće godine, izjavila je američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo.

“Za sljedeću godinu ili tako nešto, ovo će biti svakodnevni izazov”, rekla je Raimondo, komentarišući pitanje globalne nestašice čipova koji su potrebni u raznim sektorima, od tehnologije do automobila.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli privatnom sektoru da to nekako prebrodi … ohrabriti privatni sektor da radi zajedno i čine sve što je u njihovoj moći kako bi se riješila kratkoročna kriza”, kazala je Raimondo za informativni kanal “CNBC”, prenosi Anadolu Agency (AA).

LIFE:  Očekuje se pad kineske svemirske rakete na Zemlju tokom vikenda

Kako je kazala, američki Senat uskoro mogao bi odobriti 52 milijarde dolara za subvencije za američku proizvodnju čipova, što je dio većeg zakona koji ima za cilj jačanje američke konkurentnosti s Kinom.

Prekid u radu fabrika čipova zbog pandemije koronavirusa, američko-kineski trgovinski sukob te suše i nestašice struje na Tajvanu doprinijeli su nestašici poluprovodnika, što je negativno utjecalo na oko 170 različitih grana industrija širom svijeta.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like