BusinessLife news

Googleova ruska podružnica podnijet će zahtjev za bankrot nakon zapljene bankovnog računa

0
Googleova ruska podružnica podnijet će zahtjev za bankrot nakon zapljene bankovnog računa, Life.ba
Ilustracija

Googleova ruska podružnica planira pokrenuti stečaj nakon što su vlasti zaplijenile njihov bankovni račun, što onemogućuje plaćanje osoblja kao i dobavljača, dok će biti moguće i dalje besplatno pretraživati i koristiti YouTube, rekao je glasnogovornik Googlea.

Jedinica Alphabet Inc (GOOGL.O) mjesecima je pod pritiskom u Rusiji jer nije izbrisala sadržaj koji Moskva smatra nezakonitim kao i zbog ograničavanja pristupa nekim ruskim medijima na YouTube-u.

– Zapljena bankovnog računa Googlea u Rusiji od strane ruskih vlasti učinila je neodrživim funkcionisanje našeg ureda u Rusiji, uključujući zapošljavanje i plaćanje zaposlenika u Rusiji, kao i plaćanje dobavljača i ispunjavanje drugih finansijskih obaveza – rekao je glasnogovornik Googlea, javlja Reuters.

TV kanal u vlasništvu sankcionisanog ruskog poduzetnika rekao je u aprilu da su sudski izvršitelji zaplijenili milijardu rubalja (15 miliona dolara) od Googlea zbog neuspjeha da vrati pristup svom YouTube računu, ali ovo je prvi put da je američki tehnološki div rekao da imaju finansijski problem, odnosno da je bankovni račun u cjelini zaplijenjen.

LIFE:  Pronađeno 200 tijela u podrumu srušene stambene zgrade u Mariupolju

Google nije odmah potvrdio je li upravo zapljena tih sredstava dovela do namjere da pokrene stečaj ili je došlo i do drugih zapljena.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like