Građevinski materijal poskupio do 30 posto

- Advertisement -

Pored životnih i drugih namirnica u našoj zemlji, u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na lani poskupio je i građevinski materijal do 30 posto, potvrđeno je to Feni iz Federalnog zavoda za statistiku.

 

– Najveći rast zabilježen je kod električnih provodnika za napon <= 1000 V, bez konektora (kablovi) i to za 29,2 posto. Toplovaljane šipke za armiranje betona skuplje su za 12,7 posto, dok je portland cement skuplji za 10,2 posto – kazali su iz spomenutog zavoda.

Navode kako je stiropor skuplji za 9,1 posto, dok će građevinci čvrste cijevi i crijeva od polimera etilena platiti više za 7,3 posto.

Zabilježena su i povećanja cijena kamena za 7 posto, i to onog koji se obično koristi za agregate za beton, za nasipanje cesta ili željezničkih pruga te za druga nasipanja.

PROČITAJTE JOŠ:  U požaru u Zenici izgorjele majka i kćerka

Gotovoj betonskoj smjesi odnosno svježem betonu cijena je porasla za 5,9 posto, a poskupile su i bitumenske mješavine na bazi prirodnog i umjetnog agregata i bitumena ili prirodnog asfalta kao veziva te cijevi od cementa, betona ili umjetnog kamena od 2,5 do 5 posto.

Inspektori vrše kontrolu

– Aktualni poremećaji u kretanju cijena i odnosima cijena, koji su prvenstveno manifestirani kroz rast cijena osnovnih životnih namirnica, kako u BiH tako i u cijelom svijetu, rezultat su globalne ekonomske krize prvenstveno uzrokovane pandemijom covida-19, a zatim i ratom u Ukrajini – kazali su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetili su kako je Vlada Federacije BiH još prošle godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Odlukom je propisano, kako kažu iz ministarstva, da su pravne i fizičke osobe koje se bave proizvodnjom, trgovinom na veliko i trgovinom na malo obvezne utvrditi i primjenjivati marže tako da iste ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. prosinca 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

– Lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda koja je sastavni dio Odluke sadrži 17 stavki i široko obuhvaća pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najvažniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH. U većim trgovačkim lancima ova lista obuhvaća nekoliko stotina artikala – dodali su iz Ministarstva trgovine FBiH, naglasivši kako je Odluka još uvijek na snazi.

Napomenuli su kako kontrolu nad primjenom ovih odluka vrše federalni i županijski tržišni inspektori u kontinuitetu, sve dok su navedene odluke na snazi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....