Grčki Forthnet zvanično postaje dio United Grupe

- Advertisement -

Grčki telekomunikacijski operator i pružatelj pay -TV usluga Forthnet službeno je postao dio United Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, u okviru kojeg u Bosni i Hercegovini posluju televizija i portali Sport Klub i N1, Nova BH, kao i operator Telemach BiH.

Ulazak United Grupe na grčko tržište još je jedna prekretnica u njenoj strategiji rasta u Europi. Ujedno, nizozemska grupa koja posluje u osam država u regiji time dodatno učvršćuje poziciju lidera u industriji.

Victoriya Boklag, izvršna direktorka United Grupe izjavila je: “Zadovoljstvo mi je da poželim dobrodošlicu našim kolegama iz kompanije Forthnet u porodicu United Grupe. Imamo ambiciozne planove za kompaniju, koji će biti sprovedeni sa novim menadžerskim timom. Forthnetov brend Nova, je dobro pozicioniran u Grčkoj i vidimo mnogo poslovnih potencijala. Imamo priliku da na grčkom tržištu omogućimo više zabavnih i sportskih medijskih sadržaja, kako bismo podstakli rast usluga televizije. Uvjereni smo da primjenom naše stručnosti u oblastima kao što su medijski sadržaj i tehnologija, u kombinaciji sa širom telekomunikacijskom ponudom, možemo pružiti vrhunsko korisničko iskustvo i ostvariti svoje poslovne ciljeve. “

United Grupa, koja je u većinskom vlasništvu investicionog fonda BC Partners, saopštila je u junu da je prihvatila početni udio od približno 36% u kompaniji Forthnet. Od tada je United Grupa povećala svoje vlasništvo na oko 80% Do kraja godine, nakon što kompanija završi konverziju konvertibilnog duga, udio United Grupe će porasti na približno 85%.

Obavezna tenderska ponuda 

Prema grčkim pravilima tenderske ponude, United Grupa je ponudila minimalne obavezne uslove i očekuje se zvanična objava obavezne tenderske ponude (Mandatory Tender Offer – MTO), koja bi trebalo da bude završena u prvom kvartalu 2021. godine.

Ako United Grupa stekne najmanje 90% običnih akcija kompanije Forthnet po završetku obavezne tenderske ponude, na kraju će imati 100% udjela u kompaniji.

Forthnet je jedan od vodećih provajdera usluga kućne zabave i komunikacija u Grčkoj – televizije, širokopojasnog interneta i fiksne telefonije, sa oko 1.000  zaposlenih i skoro 1,4 miliona korisnika. Forthnet nudi svojim korisnicima više od 60 kanala putem brenda Nova.

Kupovina Forthneta treća je velika transakcija United Grupe od kada je investicioni fond BC Partners preuzeo većinsko vlasništvo u martu 2019, nakon akvizicija kompanije Tele2 u Hrvatskoj i Vivacom, vodeće telekomunikacione kompanije u Bugarskoj. Zajedno su akvizicije povećale prihod Grupe na 1,7 milijardi eura. Radeći u telekomunikacionom i medijskom sektoru, platforma United Grupe kombinuje vodeće operatere i najbolje proizvođače medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija ima više od 10 miliona korisnika i 11 hiljada zaposlenih.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...