BusinessLife

Hrvatska turistička zajednica: U julu ostvareno 2,44 miliona dolazaka

0
Hrvatska turistička zajednica: U julu ostvareno 2,44 miliona dolazaka, Life.ba

Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u julu ostvareno 2,44 miliona dolazaka i 18,6 miliona noćenja što predstavlja 53 posto dolazaka i 61 posto noćenja ostvarenih u julu prošle godine, objavili su u subotu iz Hrvatske turističke zajednice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da su strani turisti ostvarili 2,13 miliona dolazaka (50 posto nivoa rezultata prošlogodišnjeg jula) i 15,7 miliona noćenja (58 posto noćenja prošlogodišnjeg jula), dok su domaći turisti ostvarili 325.000 dolazaka (91 posto ostvarenog u julu prošle godine) i 2,90 miliona noćenja (81 posto ostvarenog u julu prošle godine).

“Nalazimo se na prvom prolaznom vremenu. Ovo su, s obzirom na okolnosti, odlični rezultati i dobra najava za august koji je pred nama. Pojačane promotivne aktivnosti, kako pozivne oglašivačke kampanje, tako i one informativnog karaktera, provodit ćemo do kraja augusta na tržištu Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Italije s obzirom da je riječ o vrlo važnim tržištima za naš turizam na kojima se Hrvatska nalazi na popisu sigurnih zemalja. Bitno je i dalje odgovorno ponašanje te pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi zadržali status naše zemlje kao sigurne turističke destinacije i od ove turističke sezone izvukli maksimum“, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

LIFE:  Njemačka ukida zabranu ulaska sezonskim radnicima iz Evropske unije

U julu najveći broj noćenja ostvaren je s tržišta Njemačke (4,43 miliona noćenja), slijedi Slovenija (3,44 miliona) i Hrvatska (2,9 miliona).

Vodeće destinacije u julu prema ostvarenim noćenjima su Vir sa 711.000, Rovinj sa 619.000, Medulin sa 553.000, Novalja sa 486.000 i Mali Lošinj sa 475.000. Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 780.000 turista.

U prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatska je zabilježila 4,11 miliona dolazaka i 26,34 miliona noćenja, zaključuju iz HTZ-a.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *