IATA: U 2020. zabilježen najveći godišnji pad globalne potražnje za avionskim prijevozom tereta

- Advertisement -

Padom od 10,6 posto na godišnjem nivou u 2020. globalna potražnja za avionskim prijevozom tereta zabilježila je najveći pad otkako se prikupljaju podaci, odnosno od 1990. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međunarodno udruženje za zračni transport (IATA) saopćilo je također da je globalni kapacitet pao dvostruko više u odnosu na pad potražnje, zabilježivši pad od 23,3 posto prošle godine.

Nedostatak raspoloživog kapaciteta izazvan je činjenicom da su faktori opterećenja tereta porasli za 7,7 posto na godišnjoj osnovi.

“Ovo je doprinijelo povećanju prinosa i prihoda, pružajući podršku aviokompanijama i drugim putničkim firmama suočenim s ogromnim padom prihoda od putovanja”, kaže se u saopćenju IATA-e.

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Doboja

Alexandre de Juniac, izvršni direktor IATA-e, izjavio je da se zračni prijevoz tereta ipak suočava sa blažom krizom u odnosu na avionski prijevoz putnika. Istakao je kako je avionski teret bio ključni izvor prihoda tokom 2020. godine u tom sektoru.

Juniac je još kazao da je adekvatan odgovor na potražnju bez dovoljnih kapaciteta i dalje ogroman izazov u momentima kada je većina kompanija prizemljila svoje letjelice.

On je i dalje pesimističan u pogledu potražnje putnika ili poboljšanja po pitanju pada avionskih kapaciteta ove godine, jer zemlje pooštravaju putnička ograničenja budući da se suočavaju s novim sojevima koronavirusa.

“I 2021. će biti još jedna teška godina”, rekao je čelnik IATA-e.

Avionska industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posljedice tokom krize izazvane globalnom pandemijom koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Bolest COVID-19 uzrokovala je gotovo potpunu obustavu zračnih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou, zbog čega su avio kompanije pretrpjele velike finansijske gubitke.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...