IFO: Drugi val COVID-19 zaustavio ekonomski oporavak Njemačke

- Advertisement -

Kompanije i privrednici u Njemačkoj se pribojavaju novog ekonomskog pada nakon uvođenja novih restriktivnih ograničenja uslijed porasta broja zaraženih koronavirusom u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Institut za ekonomska istraživanja (IFO), sa sjedištem u Minhenu, objavio je konačne rezultate ankete o poslovanju za novembar, u kojoj je učešće uzelo blizu 9.000 kompanija.

Prema rezultatima ankete, IFO indeks poslovne klime, koji je prošlog mjeseca u Njemačkoj iznosio 92,5, u novembru je pao na 90,7 bodova, čime indeks bilježi pad dva mjeseca zaredom.

Tokom istog perioda, IFO indeks očekivanja u Njemačkoj pao je sa 94,7 na 91,5 bodova, a indeks trenutnog stanja smanjen je sa 90,4 na 90 bodova.

PROČITAJTE JOŠ:  Katastrofa u Njemačkoj: Prevrnuo se autobus Flixbusa, najmanje petero poginulih

– Posebno loši izgledi u sektoru usluga –

Prema rezultatima ankete, posebno loši izgledi su u sektoru usluga, u kojem su kompanije privremeno zatvorene, dok je u proizvodnom sektoru došlo do značajnog poboljšanja trenutne situacije u kompanijama i određenog rasta narudžbi u odnosu na prethodni mjesec.

Čelnik IFO-a Clemens Fuest izjavio je da je u novembru porasla zabrinutost i neizvjesnost među njemačkim privrednicima i kompanijama.

“Pad indeksa poslovne klime je rezultat pesimističnijih očekivanja kompanija. Porasla je svakako neizvjesnost u poslovnom svijetu. Drugi val COVID-19 prekinuo je ekonomski oporavak Njemačke”, kazao je Fuest.

Nakon pada od 9,8 posto u drugom kvartalu, njemačka ekonomija je u trećem kvartalu porasla za 8,5 posto u odnosu na prethodni kvartal, prvenstveno zbog porasta potrošnje domaćinstava, investicija i izvoza.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

– U Njemačkoj 2. novembra uvedene nove mjere –

U Njemačkoj su 2. novembra uvedene nove mjere kako bi se spriječilo širenje pandemije i smanjila stopa porasta broja slučajeva zaraze, a ostat će na snazi do kraja mjeseca.

Ekonomisti očekuju da će ekonomska aktivnost u zemlji dodatno usporiti u posljednjem kvartalu godine.

Ekonomski savjetodavni odbor, koji njemačkoj vladi pruža usluge ekonomskog savjetovanja, procjenjuje da će njemačka ekonomija zbog pandemije COVID-19 ove godine pasti za 5,1 posto, a 2021. zabilježiti rast od 3,7 posto.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...