BusinessLife

IFO: Indeks očekivanja izvoza u Njemačkoj najviši u protekle dvije godine

0
IFO: Indeks očekivanja izvoza u Njemačkoj najviši u protekle dvije godine, Life.ba

Institut za ekonomska istraživanja (IFO) objavio je septembarski izvještaj u kojem se navodi da se u Njemačkoj očekuje značajan porast izvoza, uprkos pogoršavanju epidemiloške slike u jeku pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju se navodi da je Indeks očekivanja izvoza Njemačke u augustu iznosio 5,5 poena, a da je u septembru povećan na 10,4 poena, što je rekordan rast još od oktobra 2018. godine.

Čelnik Instituta IFO Clemens Fuest izjavio je da je izvještaj sačinjen na bazi anketiranja 2.300 kompanija i da je zaključak da se konsolidiraju očekivanja među njemačkim izvoznicima koji su ohrabreni konsolidacijom industrijske proizvodnje koja je pretrpjela teške posljedice pandemije.

LIFE:  Građani odabrali: Poznati dobitnici nagrada ''Nijaz Slipičević za 2020.   

Posebno povećanje izvoza u posljednjem kvartau godine u Njemačkoj očekuju kompanije u hemijskom sektoru.

“Slična je situacija i s proizvodnjom električne opreme i automobilskom industrijom. U tim sektorima firme očekuju povećanje izvoza. U sektoru mašinskog inženjeringa pomalo su sumnjičavi i ne očekuju znatno povećanje izvoza. S druge strane, smanjenje izvoza očekuju firme iz tekstilne i kožarske industrije“, kazao je Fuest.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like